Родственици на Петър Бонев се срещнаха в Перущица

09:57, 15 апр 16 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Дановото училище се състоя срещата на наследниците на ръководителя на Априлското въстание в Перущица – Петър Бонев. След доклад за живота и делото на героя, наследниците с огромно вълнение се представиха и запознаха, съобщиха от Община Перущица.

Разказани бяха спомени, хората споделиха с какво се занимават днес и как предават на децата и внуците си знанието за историята на своя род. От Историческия музей обещаха, че срещите ще станат традиция и на следващата ще бъде представено родословното дърво на Тошевия род, продължено и допълнено след 1982 г.

Празничната вечер започна с откриване на изложба в сградата на Исторически музей - Перущица, посветена на 140 г. от Априлското въстание. Интерес предизвикаха напрестолно Четвероевангелие дарено на перущинци от Олга Скобелева през 1878 г., накити, револвери, метален обков на Евангелие от църквата "Св. Архангел Михаил" и много др. След което всички присъстващи се отправиха към паметника на Петър Бонев в центъра на града, за да се преклонят пред паметта му и поднесат цветя.

Петър Бонев Тошев е роден през 1837 г. в Перущица и е най-видният представител на национално-освободителното движение в Перущица през ХIХ в. Завършва  гимназиално образование в Белград, където попада в средите на революционната българска емиграция и влиянието на Георги Раковски и Васил Левски. Участва в Първата българска легия. След разтурването на легията се завръща в България и учителства в Перущица и Пазарджик. Участва с Васил Левски в създаването на Перущенския частен революционен комитет и е негов председател. Петър Бонев загива геройски при отбраната на родна Перущица в сраженията с многократно превъзхождащата по брой редовна османска армия на 30 април 1876 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама