С финт на БСП трите законопроекта за ДС останаха за друг път

09:50, 15 апр 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради БСП парламентът остави за друг път разглеждането на три законопроекта касаещи хората с минало в бившата Държавна сигурност. Другите два са внесени от Реформаторския блок и независимият депутат Велизар Енчев.

Говорителят на БСП и зам.-председател на парламентарната група Атанас Мерджанов направи предложение точката да отпадне от дневния ред на депутатите, тъй като техният законопроект не бил разгледан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, какъвто е реда. Мерджанов увери, че имал съгласието на председателя й Цветан Цветанов предложението им да бъде обсъдено на някое от следващите заседания на вътрешната комисия.

От БСП искат отмяната на закона за досиетата, с което да се закрие и комисията по досиетата и да се създаде нова архивна агенция.

Петър Славов от Реформаторския блок настоя точката да остане в дневния ред на депутатите и да бъде гласувана, тъй като техния законопроект бил от миналата година и съответно е минал през вътрешната комисия. Депутатите приеха предложението на Мерджанов и точката отпадна.

От Реформаторския блок искат въвеждане на предварителна проверка за принадлежност към Държавна сигурност, за която не е нужно проверяваното лице да дава съгласието си. Такава проверка да бъде правена за публични длъжности като кметове и ръководителите на регулаторните органи.

Независимият депутат Велизар Енчев пък иска закриването на комисията за досиетата и функциите й да се поемат от Националната разузнавателна служба, Служба "Военна информация" и ДАНС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама