Три закона за бившата Държавна сигурност влизат в парламента

08:38, 15 апр 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите ще разгледа на първо четене три законопроекта, свързани с бившата Държавна сигурност. Те ще разгледат и няколко предложения от различните парламентарни групи – на БСП, Реформаторския блок и независими депутати.

От БСП предлагат да се отмени законът за досиетата, с което да се закрие и комисията по досиетата. Предлага се да бъде създадена нова архивна агенция.

Те искат и да се дадат правомощия на професионални, синдикални, обществени и други граждански организации и сдружени, за да могат да изискват информация за принадлежност към службите за лица, с които поддържат отношения, без значение от тяхната длъжност. 

Според независимият депутат Велизар Енчев закриването на комисията за досиетата е необходимост, а нейните функции могат да се поемат от Националната разузнавателна служба, Служба "Военна информация" и ДАНС.

От Реформаторския блок предлагат въвеждане на предварителна проверка, за която не е нужно проверяваното лице да дава съгласието си. Такава проверка да бъде правена за публични длъжности като кметове и ръководителите на регулаторните органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама