14 плажа в област Добрич остават без стопани за лятото

08:02, 15 апр 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
90 плажа остават без концесионери през лятото на тази година, съобщава Порталът на българските общини Kmeta.bg.

3 са областите, в които се намират тези плажни ивици - Бургас (54 плажа), Варна (22) и Добрич (14). Данните, с които разполага Министерството, са от края на март, тогава списъкът с плажовете е одобрен от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Сред най-известните плажове в област Добрич, които нямат концесионер към момента, са "Дуранкулак-Север 1", "Дуранкулак-Север 2", "Крапец-Централен" и "Крапец-Юг", "Шабла", "Русалка", "Тузлата".

От министерството посочват, че броят на плажовете без концесия леко е намалял в сравнение с 2015г., когато те са били 95, а сега с 90. От ведомството имат готовност за пускането на 20 процeдури за отдаване на плажове под наем. То ще става за един летен сезон.

Наемателите ще имат задълженията да осигурят спасители и почистване на плажните ивици, за които отговарят. Ангажиментите им обаче далеч няма да бъдат така дългосрочни, както тези на концесионерите. Концесии се дават в периода 10-15 години, а тук говорим за около 3 месеца летен активен сезон. От министерството заявяват, че ще направят всичко възможно, за да се осигури безопасността на летовниците.

До 30 април е крайният срок, в който областните управители на Добрич, Варна и Бургас са задължени да представят на Министерството схеми за водноспасителна дейност на тези плажове, където няма концесионери. Отговорен за тази дейност е зам.-министър Александър Манолев, с когото Kmeta.bg се свърза и от когото очакваме коментар.

До миналата година областните управи във Варна, Бургас и Добрич разполагаха с определени суми от концесионните вноски, от които 10% можеха да отиват за почистване и водноспасителна дейност. След като плажовете преминаха от МРРБ към Министерството на туризма, правомощията на областните управители все още не са изяснени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама