Изложба на Димитър Гюдженов откриват в Стара Загора

07:37, 15 апр 16 / Култура 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба посветена на 125-годишнината от рождението на Димитър Гюдженов откриват в Стара Загора  днес  от 18.00 часа в Художествената галерия. С нея хората от родния му град и почитателите му изразяват преклонението си пред таланта на твореца и неговата роля в българското изкуство.

В експозицията са включени 25 живописни творби на художника от фондовете на Художествените галерии в Стара Загора, Пловдив, Бургас, София, Сливен, Разград, Пазарджик, Габрово, Националната галерия, Регионалния исторически музей в Пазарджик и Музей „Литературна Стара Загора”.

Димитър Гюдженов е една от най-значимите фигури в българската живопис. Стотиците му произведения представляват вълнуваща образна панорама на 13- вековна България. В нея победи и царе, епохи на строителство и духовен разцвет, робство и въстания, митове, обреди и бит, величие и страдание се редуват като фрагменти от голямата мозайка на народната памет. Неговото колосално и вълнуващо творчество му донася не само изключителна популярност, но и оформя цяло направление в развитието на жанра.

Близо девет десетилетия неговите картини оформят визуалната представа на поколения българи за историята на нашия народ. От “Кубрат и синовете му“ през “Цар Симеон Велики“ до “ Ботевата чета слиза на българския бряг“. Димитър Гюдженов пресъздаде в стотици произведения най-забележителните събития в развитието на нацията ни и успя да разкрие същностните страни от духа на българина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама