Чешка и словашка украса и яйца на изложба в Пловдив

07:32, 15 апр 16 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръчно изработена великденска украса от различни материали - дърво, стъкло, керамика, плъст, царевична шума, шоколад, восък според български и чешки традиции е подредена в изложба в къща Хиндлиян. Общински институт "Старинен Пловдив", Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Регионалната занаятчийска камара предоставят на гражданите на Пловдив един "Красив Великден", съобщават организаторите.

Експозицията ще бъде открита на 15-ти април от 16.30 ч. в къща Хиндлиян в присъствието на Ярослав Камас, трети секретар, завеждащ политическия отдел и заместник-посланик на Република Чехия в България и на Роман Рот, втори секретар и консул на Република Словакия в България.

Също на 15 април, от 17 часа над 400 писани великденски яйца от България, Чехия и Словакия ще бъдат представени в изложбата "Красота от близо и далеч" в Етнографския музей с участието на Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Историческия музей във Велинград, където има постоянна експозиция с великденски яйца.

Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика. Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Двете събития ще бъдат съпроводени от работилници за рисуване на яйца, на 16-ти и 17-ти април в Етнографския музей и на 21-ви април в къща Хиндлиян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама