Граждани излизат на протест в защита на карикатуриста Чавдар Николов

07:27, 15 апр 16 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждани, карикатуристи, журналисти, творци и общественици излизат на протест #СтигаВечеСвинщини в защита на карикатуриста Чавдар Николов и свободата на словото. Те ще се съберат от 12:30 часа в градинката „Кристал“ в София.

Протестиращите ще изразят възмущението си от свалянето от сайта на "Нова телевизия" и от канала за видеосподеляне Vbox7 на видеокарикатурата на Николов "Свинска опашка vs Конска опашка", осмиваща премиера Бойко Борисов Всички творби на карикатуриста бяха премахнати впоследствие. От телевизията обясниха, че причината е ниската гледаемост..

"Нищо и никакви свински опашки пък такива проблеми създават. To be continued", написа Чавдар Николов в профила си във Фейсбук още същата вечер, с което ясно показа, че карикатурата с Борисов не е премахната заради слаба популярност. В знак на солидарност със своя колега карикатуристът Христо Комарницки поиска от медията да не показва и неговите шаржове. 

Според Асоциацията на Европейските журналисти в България става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, а премиерът Бойко Борисов заяви, че свалянето на "Свинска опашка vs Конска опашка" е удар срещу него.

Малко след като Борисов заяви пред журналисти, че не е звънял в „Нова телевизия”, нито се е сърдил заради карикатурите на Чавдар Николов, сайтът на Vbox7 възстанови видеата. 

От предаването "Господари на ефира" пък връчиха "Златен скункс" на "Нова телевизия" заради скандала. Статуетката отиде при Силва Зурлева от борда на директорите на медията, която отрече да е имало цензура върху творбите на карикатуриста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама