Екип на Световната банка се срещна с ръководството на община Плевен

06:54, 15 апр 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екип на Световната банка се срещна с ръководството на община Плевен, информираха от пресцентъра на администрацията. Поводът бе представяне на поднационалния проект "Предприемане на бизнес 2016".

Ръководител на екипа бе Тримор Мици, експерт "Развитие на частния сектор". Гостите бяха посрещнати от кмета Георг Спартански и заместник - кметовете арх. Невяна Иванчена и Милен Яков.

Тримор Мици обясни, че по молба на Европейската комисия, Световната банка ще осъществи по - подробно и обхватно проучване в шест държави. В първия етап влизат България, Румъния и Унгария.

У нас проучването ще се извърши в София, Плевен, Русе, Бургас, Варна и Пловдив, за да се наберат по-реалистични данни. На глобално ниво се проследяват 11 индикатора за предприемане на бизнес, а на национално – 5, допълни ръководителят на екипа. Това са стартиране на бизнес, получаване на разрешение за строеж, достъп до електричество, регистрация на собственост и изпълнение на договори.

В набирането на информация ще се проучат практиките на общински администрации, съдии и съдебни служители, представители на търговския регистър, кадастър, енергиен регулаторен орган, както и юристи, архитекти, предприемачи и други експерти от частния сектор.

„Важното е какво се случва след изготвянето и представянето на доклада във всеки от избраните центрове. Идеята е да помогнем и на местните власти да открият къде има проблеми, забавяния и как може да се повлияе положително на процеса на предприемане на бизнес и икономиката да се активизира. Докладите ще дадат и преглед на добрите практики, които могат да се споделят”, каза още г-н Мици.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански изрази убеденост, че заключенията ще дадат представа къде сред останалите се намира конкретният регион, както и какво може да се подобри. Ако се подадат некоректни данни, не подвеждаме Световната банка, а себе си”, беше категоричен г-н Спартански.

Очакванията са след събирането и обработването на информацията, финалният доклад да бъде представен през пролетта на 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама