С поне месец се отложи изборът на нова КЗК

18:38, 13 апр 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поне месец се отложи изборът на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това стана след като Комисията по правни въпроси прие предложение на ГЕРБ, с което се прекратява настоящата процедура по избор и се възлага в рамките на месец на икономическата комисия да се погрижи на новите процедурни правила.

От Реформаторския блок също бяха изготвили предложение, с което се целеше отново прекратяване на сегашната процедура по избор на състав на КЗК, но новата такава да започне веднага. Тяхното предложение обаче не бе подкрепено.

„Моето предложение го отхвърлиха, въпреки че е сходно с това на ГЕРБ. Предложението ни казва, че се прекратява сегашната опорочена процедура за избор на състав на КЗК, а на ГЕРБ, че прекратяват настоящата процедура и възлагат на ресорната икономическа комисия да се погрижи за нови процедурни правила“, обясни за София Topnovini.bg депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Той уточни, че самата процедура предвижда доста обширни процедурни правила, които са разписани и са в отделно проекторешение, отишло в икономическата комисия. Тя ще гледа тези правила, които ще казват как да се номинират кандидатите, какви документи ще представят, как ще се изслушват, как им се задават въпроси, как ще протече изборът и в какви срокове, допълни още Славов.

„ГЕРБ предложи в рамките на месец икономическата комисия да готви процедурните правила. Имаме едно отлагане във времето, което ще продължи значително повече, отколкото на нас ни се искаше. Възможно е да не стигне времето до края на тази сесия и новият състав на КЗК да не се гласува“, прогнозира Петър Славов.

Преди време именно от Реформаторския блок поискаха започване на нова процедура за избор на състав на КЗК. Предишният опит за избор на членове и председател приключи с оттеглянето на предложения от ГЕРБ Росен Желязков заради изразени съмнения за нагласяването на процедурите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама