Неуспял кандидат за главен архитект омерзен - иска извинение от Фандъкова

18:13, 13 апр 16 25 4734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкурсът за главен архитект на София е опорочен, оценките се поставят на тъмно и не е ясно какво се оценява. Това написа във Фейсбук профила си единият от 15-те кандидати за поста Николай Яръмлъков. Той отпадна още след публичното представяне и не беше допуснат да опише концепцията си.

Според него комисията от 13 души е сформирана в нарушение. „Очаквам от г-жа Фандъкова най-малкото извинение. Да ни погледне в очите и да ни се извини, на нас, на тези, които отидохме да си предложим помощта“, пише още архитектът.

В момента за поста останаха да се състезават само настоящият шеф на строителния контрол Влади Калинов и Здравко Здравков.

София Topnovini.bg пълния текст на мнението му с незначителна редакторска намеса:

Като участник в конкурса се чувствам омерзен и разочарован, завлечен в една опорочена процедура. Иначе широко обявена за прозрачна и честна, като съревнование на идеи и знания.

Първо. Накараха ни пред цялата 13 членна комисия и пред журналистите ритуално да се съгласим концепциите ни да бъдат оповестени публично, но не го направиха. Напротив, така ни завързаха ръцете сами да го направим, защото явно щеше да бъде изтълкувано като акт на себеизтъкване и мегаломания.

Второ. Според обявената процедура трябваше публично да защитим вижданията си как ще се развива София, като визия и като администриране на НАГ, но не го направиха. Какво направиха ? Напраскаха ни оценките, като ни разделиха на отличници, двойкаджии и може би някакви доволни среднисти.

Четирима минаха напред. Трима близки на бившия гл. архитект и може би за цвят, а може би за друго, но бившият гл. архитект на Червен бряг. Важно е да се каже, че в заданието за конкурса имаше изискването за управленски или административен опит, каквото и да значи равенството между двете. За себе си мога да кажа, че притежавам, както управленски опит, така и висока експертиза създадени през 14 год. Работа в Постоянната комисия по архитектура и градоустройство към СОС. Никога не съм парадирал с това, обратно, гледал съм да се наложа с работата си като архитект и автор на добри сгради в София и страната. Сега се налага да споделя част от биографията си.

През първия демократично избран мандат на Общинския съвет 1991 – 1995 г.бях зам. председател на комисията, която вземаше може би най – важните решения за функционирането на града, като строителството на метрото, разпореждане с общинско имущество,първите правилници и наредби касаещи пряко работата на СОС и администрацията. Това са средно между 20 и 30 управленски решения на седмица при нищожен общински бюджет, средно между 400 и 500 млн. лв. Сега е три пъти по-голям. След приключване на мандата останах като експерт в комисията до 2005 г. Просто нямаше хора с опит, после се появиха много...Комисията по архитектура и градоустройство работи плътно с гл. архитекти на СО, изготвя и защитава бюджета на ДАГ, сегашното Направление архитектура и градоустройство, респективно бюджетите на СО.

През всичките тези години съм работил с арх. Митьо Виделов, арх. Яким Петров, арх. Стоян Янев, лека му пръст.Никой от тях не си позволи, както направи Диков да закрие толкова важен административен орган, какъвто е директора на Дирекция архитектура и градоустройство. Така е било от 1934 г. ( тогава е назначен най- успешният кмет на София инж. Иван Иванов ) до 2013 г., но силно се надявам така и да бъде.

По отношение на комисията на Уважаваната от мен г-жа Фандъкова трябва да се знае следното:

Първо.Сформирана е в състав от 13 члена, докато в чл.10б от Закона за държавния служител изрично е записано, че членовете са от трима до седем. Дори Районните общини спазиха закона и конкурсните им комисии са обикновено от 5 члена.

Второ. Нарушен е срока за провеждане на конкурсната процедура, който не може да надхвърля 1 месец. В противен случай комисията трябва да се саморазпусне.  

Трето. Нарушена и опорочена е самата процедура на конкурса, както вече написах.

Срамни, унизителни и порочащи доброто ни име са оценките ни поставени на тъмно и без никакви аргументи. Знае се единствено, че арх. Виделов е попитал: Кого всъщност оценяваме – визуализатора ли или администратора ? Нещо, като да се запиташ – каква жена търся: Умна или красива ?

Така. Моята оценка е 2,89 в сравнение с арх. Влади Калинов, който има зашеметяващите 4,55 по петобалната система. В още по-унизително положение е поставен един голям ерудит и преподавател, ръководител на катедра Обществени сгради във УАСГ проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов опраскан от комисията с 2,43 в сравнение с гения от Червен бряг, който е номиниран с 4,38.

Уважаваният от мен колега и приятел арх. Иван Несторов е „награден” с 2,89. За сведение арх. Несторов беше години наред директор на Дирекция архитектура и градоустройство в ДАГ, а сега е директор на Дирекция Благоустройство и геозащита в МРРБ. Той беше „любезно” съкратен от Диков и компания през 2013 г. Тогава от НАГ си заминаха такива специалисти като арх. Малина Добрева, арх. Георги Николов, арх. Жана Стойчева, арх. Борис Костадинов и др. Тогава изгря звездата на арх. Влади Калинов , който стана дясната ръка на Диков в далаверите, като директор на мегадирекцията за Общински строителен контрол. Тази дирекция беше замислена и действаше като инструмент за рекет и саморазправа с цялата архитектурна и строителна гилдия, която не играеше по свирката на гл. архитект.

Какво мисля за длъжността на главния архитект? Много тежка и натоварена с огромна отговорност от закона. Май журналистите не ме разбраха, когато казах, че трябва да бъде Крали Марко. Хората са го запомнили като винаги побеждаващия юнак, а всъщност е бил васал, служител на султана. И тогава, както и сега султаните са се издигали на ятаганите на диви безпросветни орди. И тогава, както и сега е нямало много хора, които да ги управляват. Великият Цар Иван Шишман е ставал васал три пъти...значи поне два пъти не се е подчинявал.

Очаквам от г-жа Фандъкова най-малкото извинение. Да ни погледне в очите и да ни се извини, на нас, на тези, които отидохме да си предложим помощта.

За себе си знам. Много съм обременен, не стига, че съм Тигър, ами и Овен. Тя за себе си знае ли?

13.04.2016 г.

София арх.Николай Яръмлъков

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама