Корупцията в ДАИ била заради ниските заплати - 480 лв.

18:00, 13 апр 16 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заплатата на служителите на ДАИ, които проверяват на пътя, е 480 лева, така се създава предпоставка за огромен корупционен натиск. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред медиите, цитиран от "Фокус". Той обясни още, че изпитите за шофьорски книжки вече ще се провеждат в изолирани стаи, ще се създаде и транспортен квалификационен център към министерството, който единствен да издава шофьорски книжки.

Освен тези мерки за предотвратяване на корупцията в агенция „Автомобилна администрация“ се предвижда изпитите за специализирани товари да се състоят, не както досега всяка седмица, а три или четири пъти в годината. Също така всеки месец ще се проверяват всички записите от всички изпити за шофьорска книжа на произволно избран район в страната.

Московски коментира още, че той носи отговорност за случващото се в сектор „Транспорт“ и ако му бъде поискана оставката той ще си я даде. Министърът категорично отрече, че председателят на парламента Цецка Цачева има нещо общо с назначаването на Цветелин Цветанов за шеф на ДАИ.

По никакъв начин това не е коментирано с нея преди да бъде назначен. Коментиран е с другият плевенски депутат от ПГ на ГЕРБ Владимир Николов”, каза Московски по време на изслушването му в транспортната комисия.

Не мога да се справя сам с корупцията в ДАИ, правил съм опити, но нямам необходимите инструменти за това, обясни на депутатите транспортния министър.

Цветанов беше задържан при спецакция на ГДБОП и прокуратурата в началото на април. Той и още четирима служители на ДАИ са обвинени в организирана престъпна група за взимане на подкупи и ще бъде съден в Специализирания наказателен съд. Акцията разкри корупционна схема в цяла България за купуване на шофьорски изпити, книжки и превозвачески лицензи. Бяха открити и над 800 хил. лв. събрани от подкупи и такса „Спокойствие“ от фирми и граждани.

Московски каза още, че е готов да говори с автобусните превозвачи по всяко време и да се вземат мерки за борба със сивия сектор в транспорта. Днес на нарочна пресконференция превозвачите се оплакаха, че държавата не разбира проблемите им и не иска да ги чуе, поради което организират протест на 26 април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама