Александър Ганев от Езиковата гимназия в Разград е победителят в конкурса за есе на тема "Моето най-важно човешко право"

17:58, 13 апр 16 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Александър Ганев, ученик в 10 б клас в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград е победителят в конкурса за есе на тема "Моето най-важно човешко право". Наградите на участниците в надпреварата бяха връчени днес на специална церемония в зала "4" на Окръжния съд в града. За отлично представяне на второ място бе класиран дванадесетокласникът от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – Самуил Хасан Сезгин Хасан. По решение на журито на трето място бяха класирани и наградени двама участника – Никол Ганева от 10 б клас при ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” и Цветомир Василев, 8а клас при ПТГ „Шандор Петьофи”. За много добро представяне журито връчи поощрителни награди на Кристина Илиева от Езиковата гимназия и Дениз Ибрямов от ПГХТБ „Мария Кюри”. Всички останали участници получиха грамоти за добро представяне в конкурса и активна гражданска позиция и по една конституция, върху която е положена просвещение с личния подпис на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Конкурсът бе организиран от съда като част от инициативата "Ден на отворените врати", свързана с Деня на Конституцията, юристите и съдебните служители. В тазгодишното, второ издание на проявата със свои творби са участвали 21 ученици от 8, 10 и 12 клас от училищата в Разград и областта. След награждаването класиралите се на първите три места  прочетоха пред присъстващите своите творби.

По-рано днес в рамките на днешния ден на отворените врати в зала №4 в Окръжния съд в Разград се проведе симулация на съдебен процес по романа на Александър Дюма - баща „Граф Монте Кристо“, с участието на десетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“. Съдебната палата отвори врати и за ученици от разградските училища, които имаха възможност да проследят работата на съда, деловодната програма и програмата за случайно разпределение на делата.

Утре вратите на съда ще бъдат отворени за по-малки ученици. Ще се проведе открит урок за деца до 7 клас на тема „Как се става съдия? Какви качества трябва да притежава съдията?“. Децата ще се запознаят с текста на клетвата на съдиите, ще видят клетвен лист и съдийска тога. Предвидена е среща със съдебната охрана, демонстрация на въоръжение и помощни средства, облекло, клетка за задържане на подсъдими и автомобил за довеждане на подсъдим в съда. От 15 часа, съдия Димитричка Василева ще разговаря с пенсионери от Разград на тема „Телефонни измами“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама