Съдът отхвърли решение на Общински съвет - Русе

17:42, 13 апр 16 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Стефко Бурджиев е сезирал Административният съд в Русе за решение на местния парламент в дунавския град. Губернаторът е открил нарушения в него и го е върнал за ново обсъждане, но старейшините не са го разисквали повторно, поради което казусът е стигнал до съда.

В жалбата е посочено, че решението е незаконосъобразно, тъй като е в нарушение на закона. Претендира се и юрисконсултско възнаграждение.

От местния парламент оспорили жалбата и поискали от съда да я отхвръли. Заинтересованата страна „Адакс Рибчеви“ ООД изразили същото становище и те претендирали разноски.

Случаят е следният – на 17 декември 2015 г. кметът на община Русе Пламен Стоилов е внесъл в деловодството на общинския съвет предложение за даване на съгласие за придобиване от общината чрез дарение на „Модулна газстанция с обслужващ павилион – 6 кв. м.“, което ще бъде извършено от „Адакс Рибчеви“ ООД и на следващо място – съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване в полза на същото дружество за срок от 5 години, отново върху тази газстанция.

В докладната записка подробно и изчерпателно кметът е изложил фактите и причините, които са довели общината до нуждата от такова решение. Обяснил е, че „Модулна газстанция с обслужващ павилион – 6 кв.м.“ е поставена през 2000-та година с разрешение за поставяне, дадено от главния архитект на община Русе на „Адакс Рибчеви“ ООД. Тя е върху част от терен публична общинска собственост. Същата 2000 г. е издадено и разрешение за ползване от РДНСК и газстанцията е въведена в експлоатация. От този момент фирмата ползва под наем част от терена, в който е изградена тя.

Поземленият имот, целият с площ 34 420 кв.м., е публична общинска собственост – Спортен комплекс "Дунав". Целият имот, в част от който попада и газстанцията, е предвиден за спортен комплекс, а съгласно действащия общ градоустройствен план (ОГП) на Русе – като терени за спорт. Описано е, че съгласно сега действащия Закон за устройство на територията (ЗУТ), модулната газстанция представлява строеж и като такъв за изграждането му следва да е предвиден съответният подробен устройствен план (ПУП).

В предложението на кмета се сочи още, че съгласно чл. 45 от правила и нормативи за прилагане на ОГП на територията на град Русе, функционалното предназначение на усвоените терени за спорт не подлежи на промяна, освен за въвеждане на допълнителни дейности, обогатяващи функционалното съдържание на спортното съоръжение/комплекс.

В предложението се обяснява, че последният договор между община Русе и „Адакс Рибчеви“ ООД за отдаване под наем на частта от посочения по-горе общински имот е от 12 юли 2010 г., като договорът е сключен след провеждането на процедура за отдаване под наем чрез публичен търг. Срокът на този договор е изтекъл и към момента на депозиране на предложението е налице споразумение, подписано между общината и фирмата, със срок до провеждане на процедура по Закона за общинската собственост (ЗОС), но не по-късно от 31 декември 2015 г.

В докладната четем още, че управителят на „Адакс Рибчеви“ ООД отправил на 26 ноември 2015 г. предложение, с което предлага Модулната газстанция с обслужващ павилион да бъде дарена на общината срещу предоставяне от нейна страна на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. Дадени са балансова стойност на материалните и нематериалните активи, находящи се в газстанцията, справедливата пазарна стойност на съоръжението. Към предложението била приложена и подписка от клиенти на газстанцията, които желаят обектът да продължи да функционира. Кметът посочва, че комисията по общинска собственост е дала положително становище относно предложението за дарение, но запазването на правото на ползване да е със срок 5 години.

По делото е налице и искане от управителя на друга фирма „Булгаргаз 12“ ООД, от 12 януари 2016 г. до областния управител с копие до кмета по повод предложението на кмета до общинските съветници за проект на решение.

Сезиран с това искане, областният управител отправил до председателя на местния парламент и кмета писмо, с което посочил, че при евентуално приемане на такова решение, ще се нарушават разпоредби на ЗОС, насочил е вниманието им и към факта, че ПИ, в част от който се намира модулната газстанция е с начин на трайно ползване „за друг вид спорт“.

Последвала е кореспонденция между кмета и областния управител, между последния и адвокатско сдружение относно статута на газстанцията и ново писмо от „Булгаргаз 12“ ООД до губернатора, включително и предложение от фирма „Булгаргаз 12“ ООД, отправено до ОбС Русе, относно съгласието на това дружество срещу учредено безвъзмездно право на ползване, за срок от 4 години, да закупят и изградят ново оборудване за газстанция, което след тези 4 години да дарят на общината.

В писмо от 20.01.2016 г., адресирано до областния управител и до председателя на ОбС, кметът на общината подробно описва, защо е необходимо да се вземе това решение по начина, по който е внесена докладната. Част от мотивите са свързани с подписка на граждани, които искат да се запази модулната газстанция. Посочено е, че газстанцията, предвид нейния статут, е строеж първа категория и ако не се възползват от предложението на „Адакс Рибчеви“ ООД, поради изтичането на наемния договор, няма как да се проведе друг такъв търг, защото имотът е публична общинска собственост. Неприемането на неговото предложение щяло да доведе до премахване на съоръжението.

По делото са представени и извлечения от протоколите на отделните комисии в ОбС Русе, от които е видно, че членовете на тези по комунални дейности, по бюджет и финанси и по закон, обществен ред и сигурност (ЗОРС) са приели, че следва да се гласува на заседание на общинския съвет това решение, но никъде не се откриват изложени мотиви или поне обсъждане на проекта за решение.

Общинският съвет приел предложението на кмета. В разискването преди приемането му липсват правно издържани изявления, е записал съдията, а зам.-кмета на община Русе докладвал това предложение, като посочил, че чрез вземането на решението, така, както е предложено в докладната от кмета от 17.12.2015 г., е единствения вариант, при който ще бъде уважено искането на хората, участвали в подписката.

Съдът обаче счел, че законът е нарушен. Съдията отбелязал, че целта на дарението е да се заобиколят изисквания, свързани с ползването на един имот съгласно неговото предназначение (спортни цели) и да се даде възможност на едно лице, в случая дружеството „Адакс Рибчеви“ ООД да заобиколи не само тези изисквания, но и други разпоредби от Закон за общинската собственост.

С дарението и учредяването след това на безвъзмездно право на ползване се заобикаля изричното законово изискване за провеждане на търг или конкурс за учредяване право на ползване, пише още в мотивите към решението. По този начин се игнорира и възможността за други лица също да участват в един такъв търг или конкурс – такова желание е проявило „Булгаргаз 12“ ООД, чието предложение е по-изгодно за общината от това на „Адакс Рибчеви“ ООД, е изтъкнал съдията.

С посочените мотиви съдът приел, че жалбата на областния управител е основателна, а решението на общинския съвет – изцяло незаконосъобразно.

Така, освен че отхвърлил решението на местния парламент, съдът го осъдил да плати 300 лева деловодни разноски на ответника.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама