Управляващите пак не разгледаха предложенията на „Правосъдие за всеки“

17:35, 13 апр 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната Комисия по правни въпроси отново отложи точката с предложенията на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" за съдебна реформа, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Исканията им са оформени в седем точки и предвиждат създаване на независим заместник-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, намаляване на мандатите на т.нар трима големи.

През февруари правната комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации взеха решение предложенията да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче върна това решение обратно в правната комисия, тъй като гражданските инициативи според парламентарната практика не подлежат на гласуване в пленарна зала. 

По-рано представители от инициативата проведоха гражданско присъствие пред сградата на Народното събрание на пл. „Ал. Батенберг”, където заседава правната комисия. Пред екипа ни председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков обясни, че не са били допуснати в сградата, защото носели транспаранти.

На заседанието обаче все пак присъстваха двама представители на „Правосъдие за всеки“ - Любомир Авджийски и Петромир Кънчев. Те обясниха, че са успели да влязат в сградата, тъй като посочили, че са от други организации.

Когато дойде редът на точката от дневния ред на заседанието, председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изчете имената на гостите, като сред тях беше и това на Велислав Величков. Тогава двамата представители на „Правосъдие за всеки“, както и двама депутати от Реформаторския блок (Петър Славов и Димитър Делчев) потвърдиха, че от инициативата не са били допуснати в сградата и дори се е стигнало до скандали с охраната и хората на пропуските.

Това накара Данаил Кирилов да даде 10-минутна почивка, за да провери сигналите, да се обади на пропуските и от инициативата да могат да влязат на заседанието. Преди това той подчерта, че с голямо удоволствие би отложил точката за следващо заседание, най-вече заради натиска да разгледат инициативата.

„Ако си правим евтини и елементарни номера, ще направя обсъждането при закрити врати. Ние сме си свършили работата, какво недоразумение, утре ще четем по вестниците глупости и клевети“, заяви Данаил Кирилов след 10-минутната почивка, когато стана ясно, че от „Правосъдие за всеки“ вече са се разотишли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама