„София-БТ“ трайно спира работа, страхуват се работници и синдикати

17:01, 13 апр 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ и колективът на „София-БТ“ смятат, че фабриката трайно ще спре работа. Причините за това те посочват в общо съобщение, което е и покана към ръководството да разясни настоящата ситуация в дружеството.

Синдикатите и работниците съобщават, че продължава демонтирането на производствени мощности във фабриката. До момента две произвдоствени линии бяха демонтирани и изпратени в филиала на „Булгартабак“ в Благоевград. Това според ръководството е било планирано предварително и няма общо с моментното състояние на „София-БТ“. Сега пък 7-ма производствена линия е почти демонтирана, а от 14 април 2016 г. започва транспортирането й.

В информацията се посочва още, че се извозва от фабриката готов за производство на цигари нарязан тютюн, както и се извозват извън територията на дружеството производствени материали.

Съобщението е адресирано и лично до премиера Борисов, с искане за съдействие, за да бъдат спрени тези действия и предпоставките за нарушения на приватизационния договор, както и да се спрат масовите уволнения в ”София-БТ” АД. Работещите в дружеството считат, че всичко, което се случва ще доведе до ликвидиране на „София-БТ” АД, а 420-те работещи ще бъдат освободени на 10 май 2016 г. в нарушение на конституционните им права.

Фабриката спря работа на 1 април, а причината е спирането на износа за Близкия изток, както и медийните атаки срещу дружеството, казва разпространявано от „Булгартабак“ съобщение. Приватизационният договор пък ясно посочва, че собствениците имат право да спрат работата на предприятието, но за не повече от 12 месеца. Към момента на работниците е обещано работата да се възобнови на 12 май.

Ситуацията в „София-БТ“ предизвика протест на работниците пред парламента миналата седмица. Икономическата комисия към Народното събрание изслуша тогава синдикатите, но реши, че държавата не може да се меси в решенията на една частна фирма.

В триседмичен срок икономическата комисия пак ще се събере по казуса Булгартабак ще очаква да чуе от икономическия министър Божидар Лукарски и от шефа на приватизационната агенция Емил Караниколов дали има нарушения на трудовото законодателство при съкращенията на работниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама