Опасна зараза върлува в Димитровградско /обновена/

16:43, 13 апр 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огнища на изключително заразния нодуларен дерматит има в димитровградските села Черногорово и Воден. Вчера съобщихме, че заради болестта по кравите в Кърджали бяха вдигнати на крак службите. Сега се оказва, че такива огнища на заразата има и в двете села на Хасковска област. В момента епидемията върлува в гръцкия град Серес.

По думите на кмета на Черногорово Живко Янков има 7 заболели крави, които са били в обор с още 70. Всички животни са собственост на един човек, който веднага повикал ветеринар след като видял, че има животни, които линеят. Така вчера сутринта били повикани и специалисти от София, които взели проби.   

Кметът на село Воден Богдан Кирев обясни, че има съмнения за една крава, която също е била в един обор с други, които към момента не показвали признаци на опасното заболяване.

Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи.

Заразата не застрашава хората.

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха в 19. 30 ч., че резултатите от лабораторията са потвърдили първоначалните съмнения на ветеринарите.  Всички едри преживни животни, болни от болестта заразен нодуларен дерматит, както и контактните с тях животни в село Воден и село Черногорово, се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната. Извършва се механично почистване и многократна дезинфекция на сградите, помещенията, местата за животни и оборудването, включително и превозните средства в констатираните огнища.

В 30 километрова зона около двете населени места се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата.

Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама