Законът "Бъчварова" мина на първо четене в правна комисия

16:35, 13 апр 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Закона за МВР минаха на първо четене в правна комисия с 10 гласа „за“, 2 „против“ и 7 „въздържали се“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Седмица по-рано водещата вътрешна комисия отхвърли реформата на министър Румяна Бъчварова, като се наложи от мнозинстовото да обясняват дали са я бламирали или не.  Срещу поправките протестират и служителите в сектор "Сигурност". 

Бъчварова за пореден път обобщи предлаганите текстове - преобразуването на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в агенция, намаляването на обзщетенията при пенсиониране от 20 на 12, съкращаването на годишния отпуск от 30 на 25 дни, отделянето на услугите в МВР в отделно предприятие и др. 

„Изчисленията показват, че ако се запази този размер на отпуски, означава увеличение на числеността на служителите, които биха могли да заместят тези в отпуск. Това предложение е социално търпимо“, уточни вицепремиерът.

Тя заяви, че в предложения проект няма промяна в логиката и смисъла на работата. „Най-тежко е перото с издръжката на МВР. Предложените структурни промени ни дават повече гъвкавост. Отделянето на услугите на МВР от политиките, които провежда, ще дадат възможност да се подобрят самите услуги. Имахме проблем миналата година с регистрационните табели на автомобили. Кризата в доставянето на услугите се отразява тежко върху имиджа на МВР“, подчерта Бъчварова.

По време на дебатите Филип Попов от БСП заяви, че този законопроект е твърде спорен и по отношение на отпуска, и по отношение на пенсионирането, и по отношение на редица други въпроси.

„Предвид острите реакции, както в обществото, така и в системата, няма да подкрепим законопроекта. Ние не сме водеща комисия, но мисля, че вътрешната комисия по-задълбочено са разгледали законопроекта и доколкото ми е известно не са го подкрепили“, аргументира се депутатът от столетницата.

Димитър Делчев от Реформаторския блок пък посочи, че ще подкрепи промените на първо четене и допълни, че вчера имали среща с Бъчварова и на част от въпросите си получили отговори, но имало и такива за доизчистване.

„Знаем, че всяка реформа се прави трудно и затова ще се опитаме да сме градивни. Приветстваме идеята да се направи оптимизация на средствата. Нямаме достатъчна финансова обосновка за изваждането на несвойствените дейности на МВР. Държим на принципа за конкурсното начало“, подчерта Делчев.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) също изрази подкрепа към проекта на Министерски съвет. „Има нужда от съществена промяна в системата. Даваме си сметка каква трудност би представлявала тя. Има възможност за дебати между първо и второ четене“, напомни още Данаил Кирилов и призова законопроектът да бъде подкрепен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама