Ремонтират волейболната зала на с.к. "Дунав" за над 300 000 лв.

16:28, 13 апр 16 / Спорт 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Волейболната зала "Иван Ханджиев - Сапа" предстои да бъде ремонтирана. За целта се кандидатства с проект пред Министерство на младежта и спорта (ММС).

Към настоящия момент по залата не са извършвани съществени ремонртни дейности за подобряване на нейното благосъстояние.

Единствено в помещенията служещи за съблекални се изпълнява функционално преустройство, състоящо се в разделяне на съществуващ обем и намаляване на светлата височина. По новите щендерни стени не са изпълнени съответните мазачески и бояджийски работи, не са монтирани и врати. Частично е изпълнен окачен таван над две от новообразуваните помещения. Необходима е подмяна на подовата настилка от линолеум.

Външната варо-циментова мазилка по фасадите на залата е подкожушена, а на места изцяло липсва. Необходима е подмяна на ламаринената обшивка и хидроизолацията по покрива над помещенията предназначени за съблекални.

По-голямата част от дограмата на спортна зала, включително и на помещението в което е разположено игралното поле, е от винкелна конструкция с единични стъкла-амортизирана и с големи луфтове, поради което са налице значителни енергийни загуби при отопление.

В тази връзка Община Русе е възложила на лицензирана фирма изготвянето на обследване за енергийна ефективност. Докладът с резултатите от обследването е изготвен в срок и е приет на 05.04.2016 г. Извършеното енергийно обследване е показало, че при сегашното състояние на сградата и системата на топлоснабдяване се осигуряват изискваните санитарно – хигиенни норми за топлинен комфорт при голям разход на енергия.

"Има голям потенциал за намаляване на разхода, като основния резерв е в намаляването на топлинните загуби през ограждащите елементи. Ограничаване на загубите е препоръчано да се извърши чрез полагане на външна топлоизолационна система и подмяна на дограми, а за постигане на допълнително енергоспестяване следва да се ремонтира системата за БГВ, възстанови вентилационна система и подменят всички луминисцентни лампи и лампи с нажежаема жичка", сочат още резултатите от енергийното обследване.

Установен е потенциал за намаляване на действително необходимата енергия с 63,6%, което се равнява на 381 031 kWh/година. Необходимите инвестиции за въвеждане на енергоспестяващи мерки са приблизително 201 000 лв. с включен ДДС и срок на откупуване на пакета от мерки 6 години.

Наред с прилагане на енергоспестяващите мерки се планира и довършване и функционално преустройство, както и подмяна на ВиК инсталация и прибори, стенни и подови облицовки в санитарните помещения.

Общата стойност на строително ремонтните работи е 312 066,48 лв. с включен ДДС.

Изброените строително ремонтни работи попадат в определението за „текущ ремонт“, съгласно §5, т. 43 от Закона за устройство на територията и за тяхното изпълнение не е необходимо одобряване на инвестиционни проекти и издаване на Разрешение за строеж. За същите има изготвена обобщена Количествено-стойностна сметка (КСС).

Тъй като в залата се подготвят и провеждат състезания за всички възрастови групи на подрастващте, извършването на упоменатите строителни работи, би допринесло за подобряване на условията за подготовка, което от своя страна ще рефлектира върху представянето на състезателите, отчитат от местната администрация.

Поради това кметът Пламен Стоилов предлага Община Русе да кандидатства за финансиране на проекта пред спортното министерство. Предложението предстои да се разглежда и от местния парламент на предстоящото му заседание. То вече получи единодушната подкрепа от спортната комисия днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама