Районният съд потвърди наказания, наложени от РИОСВ на русенска фирма

16:03, 13 апр 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд в Русе потвърди напълно наказателно постановление, издадено срещу фирма „Билбобул“ ООД и измени друго, като намали наложената глоба.

С решение от понеделник, 11 април, съдът е изменил имуществена санкция, наложена на търговското дружество, от 10 000 лева на 5 000. Наказателното постановление е издадено на 30 ноември 2015 г. от директора на РИОСВ-Русе.

За реализация на инвестиционно предложение за „Промяна предназначението на част от производствен цех, в цех за леене с индукционна пещ” и възложител „Напорни тръби” АД, била проведена процедура за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Решението било издадено през 2005 г.

С него било съгласувано производство на отливки от въглеродна и неръждаема стомана, като топенето следвало да се извършва в 1 индукционна топилна пещ с електрическо захранване. С договор за наем експлоатацията на леярната била предоставена на „Билбобул” ООД.

При проверка на обекта на 9 октомври 2015 г. от служители на РИОСВ-Русе е установено, че на площадката, стопанисвана от „Билбобул” ООД, има общо 4 индукционни пещи с капацитет: 2 с вместимост на тигела 1 000 кг.; 1 с вместимост тигела 500 кг. и 1 с вместимост на тигела 250 кг.

Проверяващите констатирали, че „Билбобул” ООД не е уведомил писмено РИОСВ-Русе и засегнатото население на Община Русе на най-ранен етап от изменението.

По тази причина срещу дружеството-жалбоподател бил съставен акт на 30 октомври 2015 г., а впоследствие въз основа на него и обжалваното наказателно постановление. Съдът обаче сметнал, че фирмата е правилно наказана, но размерът на санкцията бил прекалено висок, тъй като това било първо констатирано нарушение и наказание на „Билбобул“ ООД и от негова страна са предприети мерки за отстраняване на нарушението, поради което санкцията била намалена наполовина и от 10 000 станала 5 000 лв.

В другия казус съдът напълно потвърдил глобата от 1 000 лева, които екоинспекцията наложила на дружеството.

„Билбобул“ ООД стопанисвали леярната за черни метали, но не извършили собствени периодични измервания на концентрацията на вредни вещества в отпадъчните си газове за периода 2013 г. - 2014 г. Това се установило при проверка на административно-наказващия орган на 20 октомври 2015 г. е посочил съдията в решението си. Според него, това е доказано по непротиворечив начин от всички събрани по делото доказателства.

Случаят не е маловажен, тъй като наказаното дружество не е извършило собствени периодични измервания за срок, много по-дълъг от максимално допустимия в закона, са сметнали русенските магистрати и са допълнили, че в настоящия период замърсяването на въздуха на Русе е честа, безотговорна и разрушителна за природата практика на множество предприятия на територията на града, поради което държавните органи, сред които и съда, следва да отговорят на това явление с цялата тежест на закона, с което да предотвратят замърсяването на природата и да опазят здравето на хората.

По тази причина съдията е зключил, че наказанието за това нарушение е правилно, като независимо от продължителния период на бездействие по отношение на вмените й законови задължения, на фирмата е наложено наказание между минимума и средата на предвиденото, а не по-високо.

Решенията не са влезли в сила и подлежат на обжалване пред Администравния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама