Кампанията "Великден за всеки" да стане целогодишна, иска Мая Манолова

15:18, 13 апр 16 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята е "Великден за всеки" да стане "Великден за всеки ден". Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с Министерството на земеделието и храните и хранителния бранш, които изразиха подкрепата си и обявиха, че ще дарят хранителни продукти на нуждаещите се пенсионери. 

Мая Манолова обяви, че годишно в България се унищожават 700 хил. тона храна, което е недопустимо и това може да се промени чрез преминаване в кампания "Великден всеки ден". Не трябва да има гладни хора в 21 век, категорична беше Манолова

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че министерството ще подпомогне кампанията за Великден според скромните си възможности - чрез логистика и контрол.

"Великден за всеки" е инициатива, организирана от омбудсмана и има за цел да достави за великденските празници  хранителни продукти на пенсионери.  Възрастните хора, чиято пенсия е малко над минимума от 300 лв. и по тази причина не могат да получат надбавката от 40 лв., която правителството отпуска за празника, могат да се възползват от кампанията.

Инциативата започна първо сред депутатите в парламента, като стана ясно, че една малка парламентарна група са дарили по 200 лв. всеки от депутатите. Средства са дарили и други 10 народни представители.

Възможност да дарят имат всички граждани чрез SMS на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори, на стойност 1 лев, освободен от ДДС. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на продукти, които да бъдат доставяни по места или за предоставянето на ваучери за храна. Ваучерите ще могат да се използват в 5000 магазина от цялата България и ще бъдат издадени от Български пощи.

На срещата между браншовите организации и омбдусмана е договорено да се подготвят промени в два закона, за да могат от хранителната индустрия да даряват продукти без да им се начислява 20% ДДС. В момента за стоки, които не са с изтекъл срок на годност, се плаща ДДС и поради тази причина много фирми се отказват да даряват храни.

В инциативата ще се включат още и големите търговски вериги, които ще предоставят средства, продукти или хранителни пунктове в своите магазини. На тези пунктове пазаруващите ще могат да участват в кампанията "Купи и дари" чрез дарение на хранителен продукт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама