ОЗБГ пред Topnovini.bg: Ако държавата беше наред, нас нямаше да ни има

15:11, 13 апр 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) е нова патриотична формация, нашумяла през последната година-две. Напук на ширещото се мнение за апатичната съвременна младеж, в нейните редици членуват предимно млади хора. Дали това е някакъв временен обществен феномен, или става въпрос за възраждане на национализма в добрия смисъл на думата, решихме да потърсим отговор от самите тях.  

Идеята за създаването на ОЗБГ се е родила в края на 2014 г. Събрали са се спонтанно няколко будни млади хора, решени да направят нещо за своята държава, да я променят към добро. С ефекта на лавината към тях се присъединяват и нови симпатизанти на техните идеи. Така от лятото на 2015 г. ОЗБГ получава официална регистрация от съда като неправителствена организация в обществена полза.

В момента активните членове на организацията са около 40. Те са ученици, студенти, хора с различни професии и интереси, но тях ги свързва едно общо чувство – родолюбието.

„Просто се събрахме и нещата започнаха да се случват от само себе си – разказа пред Topnovini.bg председателят на организацията Христо Атанасов. – Първото мероприятие, с което излязохме в медийното пространство, е протестът в Дебелт в края на 2014 г. Тогава имаше едно изнасилено детенце в местното училище и ние решихме да протестираме против беззаконието в държавата. Това беше и първата ми среща с ОЗБГ. На протеста отидох не като неин член, а като обикновен гражданин, който го е грижа какво се случва в държавата“.

Впоследствие Атанасов се свързва с организацията. Започва да присъства на събранията, които правят всяка неделя, където се обсъжда ситуацията в страната и какво биха могли те да променят. След няколко седмици срещи от ОЗБГ решават да го направят свой председател.

От организацията отричат да имат нещо общо с която и да е от политическите партии у нас. Разграничават се категорично от всички тях. Казват, че от никъде не получават финансиране, а средствата, необходими за тяхното функциониране, са техни лични.

„Всичко, което правим, го решаваме между нас си, че ще го правим по определен начин. Не се съобразяваме с никоя политическа сила. Същевременно не сме и против никоя партия. Понякога имаме съвместни действия с елементи, които са по някакъв признак партийно свързани, но се разграничаваме от тях и оставаме абсолютно независими. Нямаме проблем да работим с политически партии, стига общата ни дейност да е за благото на народа“, категоричен е Атанасов.

Сред широката общественост ОЗБГ засега се свързва най-вече с две неща – факелните шествия по повод годишнините от рождението и обесването на Васил Левски и лова на бежанци в близост до границата. От самата организация обаче твърдят, че това съвсем не са основните им и единствени дейности.

Даряване на кръв, събиране на дрехи за нуждаещи се, почистване на публични места и училища, засаждане на дръвчета са сред инициативите, предприети от членовете на ОЗБГ. За тях обаче малко се говори и не излизат по медиите, затова хората ги свързват предимно с шествията и залавянето на групи бежанци.

Относно т.нар. „лов на бежанци“ от ОЗБГ твърдят, че не го правят целенасочено. Нещата се случвали случайно по време на организирани разходки в гората за сплотяване на екипа.

„Отиваме там да разпуснем – барбекю, разходка, физически упражнения. Просто политическата ситуация в момента е такава, че в тази зона, по това време минават бежанци. През октомври месец миналата година хванахме група, сега за втори път има заловени бежанци. Но това не е целта на нашето пътуване и не го определяме като „лов на бежанци“, просто е стечение на обстоятелствата“, разказва Христо Атанасов.

Относно това дали се страхуват да не стане инцидент, подобен на този с граничния полицай Вълкан Хамбарлиев от Средец през миналата година, когато беше прострелян смъртоносно бежанец, Атанасов отговаря лаконично: „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората“. Членовете на ОЗБГ са физически здрави млади хора, подготвени добре и знаещи как да реагират в една такава ситуация, твърди той.

В тази връзка организацията подкрепя действията на Динко Вълев от Ямбол, който сам залови група бежанци край средецкото село Долно Ябълково. „Подкрепяме го толкова, доколкото дава някакъв тласък на обществото да се събуди и да вземе нещата в свои ръце, като сигнал за самоинициатива на гражданите като цяло“, казва Атанасов.

От ОЗБГ адмирират дейността по опазване на границата и на друга бургаска патриотична организация - "Цивилни отряди за защита на жените и вярата", ръководена от Петър Низамов, чиито членове ходят целенасочено да залавят бежанци. Същевременно обаче се разграничават от нея и отричат да са обвързани с тях по някакъв начин. Не приемат и някои от прилаганите методи спрямо бежанците на Низамов и хората му.

„Общото между нас е само че сме от Бургас. ОЗБГ не е част от тях и те не са част от нас. Ние държим на идентичността и авторитета си и не бихме искали да ни припознават като опетнена организация, подкрепяща опорочени елементи или вършища незаконна дейност“, казва Атанасов. Той не знае защо се случва точно от морския град да тръгват толкова различни формации и партии, които се обявяват за патриотични. По неговите думи обаче политиците са замърсили думите „патриот“ и „националист“ и те вече не носят това послание, което са имали преди години.

Но Христо Атанасов е убеден в едно – че причината да ги има и тях, и хората на Низамов, и Динко Вълев се корени в държавата. Или по-скоро в нейната неспособност да реши проблемите. „Ако държавата функционира както трябва, такива като нас изобщо няма да ни има. Ние сме възникнали, защото нещо не е както трябва и ние като общество възроптаваме срещу това. Ако всичко е по мед и масло, хората няма да се обединяват, за да решават проблемите. Щом сме се създали, значи някъде има недостиг на нещо“, коментира председателят на ОЗБГ.

ОЗБГ се развива и мисли за бъдещето. Идеята на организацията е да се разширява и да набира нови членове под девиза „Заедно можем повече“. Те осъзнават, че когато зад тях стоят гласовете на хиляди хора, стават по-силни. Но декларират, че не го правят за популярност и нямат намерение да влизат в политиката по никакъв начин и да трупат облаги от това. Просто искат нещата да се случват.

„Нашата основна цел е да повдигнем българщината в обществото. Защото един от основните проблеми на хората от по-старото поколение е, че са обезверени от това, което са преживели. А голяма част от младите нищо не ги интересува. Това е голям проблем, който има своите последици. Затова искам да призова хората да опознаят нашата история, героичното ни минало, да се гордеят с това, че са българи и да не са безразлични към проблемите. Когато има проблем, той трябва да се казва и да се разрешава, а не да се подминава“, заявява Христо Атанасов.

Председателят на ОЗБГ не счита, че изходът за решаване на проблемите на младите кадърни българи е бягството в чужбина. Самият той е прекарал 6 години във Великобритания и САЩ. Върнал се е и засега не мисли да емигрира. В момента учи за магистратура в бургаски университет в сферата на туризма. Очаква силен летен сезон и се надява той да не бъде помрачен с нещо подобно на това, което се случи в Париж, Брюксел или на летището в Сарафово преди 4 години. Твърди, че засега не сме основната цел на „Ислямска държава“, но не сме и в безопасност, както твърдят някои. „Затова трябва да сме готови винаги за всичко, не трябва да се оставяме да заспиваме“, убеден е Христо Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама