Мигрантите в Идомени пак щурмуваха границата

15:06, 13 апр 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови размирици на македонско-гръцката граница, край Идомени, са избухнали днес, съобщават световните агенции. Група от над 100 бежанци са се сблъскали с полицаи, докато опитвали да преминат телената ограда между двете страни.

Гръцките власти уточняват, че македонската полиция е използвала сълзотворен газ и шокови гранати за възпиране на група от около 30 души, опитващи се да прескочат оградата с бодлива тел, използвайки одеяла.

Гръцките части за борба с безредиците са прекратили опитите за незаконно преминаване.

Не се съобщава за ранени при сблъсъците.

Инцидентът се случи само на няколкостотин метра от град Гевгелия, където днес се проведе среща между македонския президент Георге Иванов с държавните глави на Хърватия – Колинда Грабар Китарович, и Словения – Борут Пахор. Държавните глави не бяха допуснати от македонските сили за сигурност до граничния пункт №59 на гръцко-македонската граница, както бе планирано, поради опасност от нападения от страна на мигрантите от лагера в Идомени.

В неделя тежки сблъсъци между хвърлящи камъни мигранти и македонската полиция, използваща сълзотворен газ, шокови гранати, гумени куршуми и водни оръдия, остави десетки мигранти ранени.

Около 11 хил. души живеят в неофициален палатков град от гръцката страна на границата в продължение на седмици, надявайки се Македония да им позволи да продължат дългото си пътуване към Западна и Северна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама