130 рецитатори се събират в Шумен за Националния конкурс за унгарска и българска литература

14:59, 13 апр 16 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
130 рецитатори от цялата страна са заявили участие в двадесет и петото, юбилейно издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, съобщават от пресслужбата на Община Шумен.

Сред тях има ученици до и над 11 години, студенти от ВУЗ-ове по изкуствата, непрофесионалисти и артисти-професионалисти. Най-много са кандидатите от Шумен и Варна.

Единственото по рода си в страната събитие ще се проведе в дните от 22 до 24 април в читалище “Добри Войников”. Културната проява има дълга история – първото издание на конкурса е проведено през вече далечната 1969 година под името Поезия на дружбата. През годините повече от 11 хиляди млади таланти са взели участие във форума, а повече от сто са намерили реализация на професионалната сцена.  

Тазгодишното издание е посветено на 90-годишнината от рождението на унгарския поет Ласло Наги и 100-годишнината от рождението на шуменския поет Иван Пейчев. Участниците сами избират какво ще рецитират, като това могат да бъдат  произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия. Всеки рецитатор ще има до десет минути за своята изява. Изпълнението на произведения от творчеството на Иван Пейчев е препоръчително. Задължително е обаче в репертоара на участниците да има текст от унгарски автор.

Председател на журито ще е директорът на Сатиричния театър професор Здравко Митков. Останалите членове на журито са носители на голямата награда на конкурса “Владимир Трандафилов”от предишни години. Това са актьорите Веселин Мезеклиев и Петър Калчев.

Общият награден фонд на конкурса е близо 10 хиляди лева. Голямата награда за изключително художествено изпълнение “Владимир Трандафилов” е осигурена от Министерството на културата. Отличия ще връчаткметът на Шумен Любомир Христов, посланикът на Унгария Н. Пр. Андраш Клейн, институции и фирми, подкрепящи събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама