Въпреки второто си място на "Златна пролет", Der Hunds ще ни представят на фестивала "Евросоник"

14:29, 13 апр 16 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Композиторът Димитър Атанасов и песента му „Връщам се“, която е по текст на Десислава Димова и аранжимент на Алекс Нушев, спечели първа награда на конкурса за българска поп и рок песен "Златна пролет". Организираната от БНР музикална надпревара се проведе за 47-и път. 

Атанасов получи статуетка и парична награда от 3000 лв. Неговата песен беше изпълнена от Мариана Попова по време на галаконцерта за финала. 

Големите победители в конкурса обаче станаха група Der Hunds с песента „Спомен“. Въпреки че спечелиха второ място в надпреварата, което им осигури статуетка и 2000 лв., те станаха фаворитът на селекционната комисия и получиха възможността да представят свой проект в Първо студио на БНР. Те ще могат да участват и в престижния фестивал за обмен на поп и рок музика „Евросоник“ в Грьонинген (Холандия).

Наградата на музикалната и журналистическата гилдия бе присъдена на Васил Петров за песента „Пролетта е в мен“. Призът за дебют отиде при група „Хибрид“, а изборът на слушателите беше Милена Костова с „Едно начало“.

Професионално жури, съставено от композитори, текстописци, поети, продуценти и изпълнители направи подбора на финалистите измежду 75 предложения. До самия финал бяха допуснати 11 песни. За разлика от друг път всички те бяха на български език, което е и едно от изискванията. 

Най-старият конкурс за българска поп и рок песен „Златна пролет“ се създава през 1970 г. с идеята да стимулира създаването на нови авторски поп и рок песни, а одобрените предложения се записват и продуцират от БНР. През годините тази награда е печелена от групи като Д2, Гравити Ко, Уикеда, Б.Т.Р. и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама