Внасят предложение за искане на безлихвен заем от държавата

14:14, 13 апр 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Искане за безлихвен заем от държавата ще бъде внесено на следващото заседание на Общински съвет-Сливен“, обяви днес пред журналисти кметът на общината Стефан Радев. Предложението ще бъде за 8 милиона лева. То е част от мерките на общинското ръководство за финансово оздравяване на общината. Средствата ще бъдат използвани за разплащане на просрочените текущи задължения. „Тъй като по закон текущите задължения за храна, осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване, не могат да се плащат с поемане на дългосрочен дълг, каквито са облигациите и банковите кредити, прибягваме до безлихвен заем от държавата със срок на възстановяване една година. Не съм убеден, че ще ни отпуснат 8 милиона, тъй като практиката е до 3 милиона лева, но предвид на нашето положение на задлъжнялост, се нуждаем от повече средства. Ще преговаряме с Министерството на финансите да отпусне  максимален размер за нашата община“, каза кметът.

Просрочените задължения на общината за текущи разходи са в размер на 13 милиона лева.

Кметът приветства идеята на финансовия министър за промяна в Закона за публичните финанси, който предстои да бъде гласуван на второ четене. Той предлага да бъде изработен оздравителен план за общините в много тежко финансово състояние.

„Най-вероятно и ние ще се окажем в тази група. Приветствам идеята, защото ако през годините имаше такъв механизъм, много общини нямаше да изпадат в подобно състояние. Щеше да има дисциплиниращ ефект върху управлението на финансите. Този механизъм ще е особено полезен в ранен етап, когато започне влошаване на финансовите показатели, а не да се стига до състояние като нашето. Предстои законът да се гласува и тогава можем да говорим за рисковете и възможностите“, каза кметът.

Той информира още, че са предприети действия за търсене на  финансов посредник за водене на преговори за облигационния заем.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама