Гонят клуба по тенис на маса от зала “Юнак” заради неплатени сметки

13:57, 13 апр 16 / Спорт 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен е дала срок от 10 дни, в който наемателят на зала “Юнак” Спортен клуб по тенис на маса “Мадара-Шумен” да си плати дължимите консумативи. В противен случай договорът за наем ще бъде прекратен предсрочно.

Това обявиха на пресконференция кметът Любомир Христов и заместниците му Татяна Костова и Росица Антонова.

Председателят на клуба по тенис на маса Христо Петров от своя страна заяви, че не е в нарушение на договора и също ще предприеме действия срещу Общината, ако той бъде прекратен.

От седмица токът в зала “Юнак” е спрян и залата, в която се играе тенис на маса и бадминтон, е затворена за посетители. Заведението, което беше в двора на залата също не работи, след като собственикът е изнесъл масите и чадърите.

До това положение се е стигнало след като от администрацията заявиха, че клубът по тенис на маса дължи 67 212,72 лв. за електроенергия от 2010 година насам, когато е взел под наем залата. Според Община Шумен клубът дължи и 7 187 лв. за такса битови отпадъци.

В договора за отдаване под наем на спортна зала “Юнак” на СКТМ “Мадара-Шумен” изрично е упоменато, че клубът трябва да плаща консумативите – ток, вода и др., а наемът му се приспада за сметка на направените инвестиции.

По отношение на заложените и направените инвестиции от страна на клуба Общината няма претенции, стана ясно на брифинга.

При направената проверка за управление на спортните обекти за периода 2013-2014 година се оказало, че наемателят не плаща ток, а това води до необосновано увеличаване на разходите на общинския бюджет, обясни заместник-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова.

От одитора е направена препоръка партидата за ползване на електроенергия, която досега се е водела на Община Шумен, да бъде прехвърлена на Общинско предприятие “Общински жилища и имоти”.

Досега фактурите за ел. енергия са идвали в Общината и тя ги е плащала. От началото на годината партидите за ползване на електричество са прехвърлени към ОЖИ. Така ОЖИ ще плаща сумите за ток, като си събира дължимото от наемателите.

От началото на годината са засичани всички електромери на наемателите, включително и на СКТМ “Мадара-Шумен”. Засичането е показало, че за първите три месеца на годината клубът дължи 9 360 лв. за ток, каза управителят на ОЖИ Цанко Цанев.

До клуба са изпратени три уведомителни писма за дължимите суми. Първото е била изпратено на 10 март и е отказано да бъде получено. Второто е взето от клуба в присъствието на свидетели. Третото писмо е от 18 март и в него е даден 10-деневен срок за плащане на ползваната ел.енергия. Това не е направено и токът е спрян.

“След спирането на тока е получен сигнал, че залата е осветена. Бе направена проверка от служители на Енерго про, заедно с инж. Стоянов от Общината. Оказало се, че залата е захранена с ток от хотел “Неон” неправомерно”, обясни кметът Любомир Христов.

С последно писмо до клуба кметството е дало срок отново от 10 дни, след който ще предприеме действие по разваляне на договора за наем. Според Цанко Цанев срокът изтича на 21 април.

Кметът Любомир Христов допълни, че е имал среща с председателя на клуба Христо Петров, на която бившият депутат е заявил, че ще съди Общината за това, че иска да му отнеме залата.

Христов обясни, че след срещата им Петров е уведомил съдържателите на заведението, че кметът иска да им отнеме имуществото и те започнали да прибират маси и чадъри, като правили това през нощта. В общината показаха и бележки от съдържателите на заведението, според които те са си плащали ток, но започнали да събират бележките едва от началото на годината.

На вратата на зала “Юнак” е сложена бележка, в която се обяснява, че залата няма да работи за неопределено време, а под този текст е сложено “кмет: Л.Христов”. Бележката е сложена от клуба.

На въпрос ще предприеме ли действия за това, че на бележката е посочено неговото име кметът обясни, че ще се консултира с юристи.

За това, че ще предприеме действия по съдебен ред срещу Общината, ако тя прекрати договора за наем, потвърди и самият Христо Петров.

Председателят на клуба по тенис на маса обясни, че след като са взели под наем залата е направен протокол, в който е описано, че липсва електромер, водомер, топломер.

“Отиваме да плащаме тока, тогава в Ученическа спортна школа, която е стопанисвала спортните обекти. Нося 450 лв., питам колко ще струва, те казват колкото носите. На следващия месец пак така. Искам документ, фактура за ново, старо показание на електромера. Те ми обясняват, че не могат да ми издадат фактура, защото всичко се плащало на обща фактура в Община Шумен. Попитах другите клубове как плащат и ми отговарят, че никой не плаща. Аз казах, че когато ми издадат фактура ще продължим да плащаме. Така спряхме и ние да плащаме”, обясни Петров.

“След това Общинският съвет взе решение клубовете да бъдат освободени от плащане на консумативи, а нашият клуб не бе включен в списъка. Писахме писмо до кмета /Красимир Костов/ с молба да бъдем включени в списъка, той не ни отговори. Писахме до председателя на Общинския съвет, тогава Даниела Русева. Молбата ни да бъдем включени в списъка беше вкарана в дневния ред на Общинския съвет, но съветниците не взеха решение. След това писах до Комисията по дискриминация, но от там няма как да вземат решение, защото няма такова от Общинския съвет – дали сме в списъка с освободените от плащане на консумативи или сме отхвърлени”, обясни още Петров.

“Ние продължаваме да не плащаме ток, те продължават да не ни издават фактури и да не ни търсят. Така стана едно тихо споразумение с Красимир Костов и Митко Киров”, каза още Петров.

“Единственото наше искане е да се сложи електромер, който да е на наша партида, на клуба. Писах писмо до ОЖИ, което е от 4 април 2015 година. С това писмо ги моля да дойдат да сложат електромер или да засекат този, който имаме вътре, който е сложен да отчита ел.енергията в двете зали. Искаме да ни издадат фактура. От ОЖИ нямаше реакция. След като нямаме фактура, значи няма какво да плащаме”, допълни историята Христо Петров. “Не искат да ни освободят от плащане на консумативи, тогава да ни сложат електромер”, заяви Петров.

Според Петров дължимото за такса битови отпадъци трябва да се плати от Общината, която е собственик на сградата. Относно работата на заведението Петров заяви, че със спирането на тока няма как то да работи. Заведението е лицензирано, а съдържателят и бил назначен за управител и той, както готвачи и сервитьори са освободени.

Петров обясни още, че с това си решение на Общината вече се проваля и дейността на спортния клуб. Залата се ползва и от любители, които сега няма къде да упражняват спорта тенис на маса или бадминтон. Прогнозата на Петров бе, че ако залата не се ползва тя ще се превърне във втори “Фабулис”.

Той още веднъж потвърди, че започва консултации с юристи и ще предприеме действия в съда срещу Общината.

Клубът по тенис на маса “Мадара-Шумен” е лицензиран от българската федерация и е участник в спортния календар.

През 2010 година клубът взе едната зала от “Юнак” и направи място за тренировки и състезание по тенис на маса. През 2012 година клубът спечели търга и за втора зала от комплекса. Тази част пък бе изоряла при пожар, предизвикан от клошари през 2007 година, които обитаваха изоставената постройка. Сега там е зала за бадминтон.

И двата договора за наем между Община Шумен и СКТМ “Мадара-Шумен” са за срок от 10 години.

Инвестициите, които е направил клубът, са в размер на около 90 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама