Бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк фаровит за поста шеф на ООН, Бокова – трета

13:21, 13 апр 16 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк е фаворитът на британските букмейкъри за поста генерален секретар на ООН, пише новозеландския сайт nzherald.co.nz.

След като заяви кандидатурата си миналата седмица коефициентът за Кларк бе 7 към 2, с което остави зад гърба си генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе смятана за фаворит за поста.

След първите излушвания, проведени вчера, Кларк остава с най-големи шансове за победа – 29 процента, следвана от бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич, който е с 20 процента. Трета в класацията на британските букмейкъри е българката Ирина Бокова, получила 18 на 100.

Надпреварата сред кандидатите ще се засили тази седмица, тъй като всеки един от тях ще бъде изслушан в продължение на два часа, през които ще изложи своите виждания за управлението на Организацията на обединените нации, уточнява изданието.

Тези "неформални дискусии" са изключително важен тест за кандидатите, защото от тях зависи дали ще получат подкрепа.

Основният опонент на Бокова – Хелън Кларк ще бъде изслушана в петък.

Не се очаква след тази седмица да бъде посочен фаворит след осемте кандидати, отбелязва изданието. Целта на тази процедура е да информира обществеността относно избора на генерален секретар на ООН.

 nzherald.co.nz отбелязва и блестящото представяне на българката вчера, която говори перфектно на четири езика – английски, френски, испански и руски.

Припомняме, че настояшият шеф на ООН Бан Ки-мун ще се оттегли от поста си в края на тази година. Това ще стане след два петгодишни мандата. Досега в 70-годишната си история ООН не е била ръководена от жена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама