ДБГ предлагат намаляване на държавната субсидия за партиите

13:15, 13 апр 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от Реформаторския блок внасят предложения за поправки в Изборния кодекс, който предстои да бъде гледан на второ четене в пленарна зала. Идеята им е държавното финансиране на политическите партии да намалява прогресивно в зависимост от броя на получените гласове на избори.

Димитър Делчев и Димитър Танев от ДБГ обясниха, че настоящата субсидия от 11 лв. на глас ще се запази при получена подкрепа от до 150 000 избиратели. С лев по-малко ще получават партиите, инкасирали до 250 000 гласа, като субсидията ще намалява с лев съответно за всеки 100 000 гласа отгоре. От най-ниска държавна подкрепа ще се възползват партиите, регистрирали до 1 150 000 гласа. Според внесените поправки над тази миза политиците не трябва да получават нищо от държавната хазна.

Разчетите на ДБГ показват, че ако предложението им бъде прието, към настоящия момент ще бъдат спестени малко над 6,5 млн. лв. Или от близо 35 млн. партиите ще вземат 28 млн. лв.

В измененията на Изборния кодекс реформаторите предвиждат остатъкът от субсидията да се задържа от финансовото министерство и да се изплаща в пълен размер, независимо от годината, в която е натрупана. Това трябва да се случва до три дни след датата на обявяването на следващи избори с изключение на частични местни такива.

Реформаторите искат да се забрани политическите партиите да придобиват недвижимо имущество със средствата от държавната субсидия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама