С обновяване на фасадата приключва тоталният ремонт на Природонаучния музей в Пловдив

13:01, 13 апр 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последният етап от обновяването на Природонаучния музей в Пловдив е реновирането на фасадата, съобщи директорът Огнян Тодоров. Изготвен е проект, който е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Около 80 хиляди лева ще са необходими за обновяването на фасадата. Предвидено е затварянето на част от прозорците, за да се изолира експозицията от външната среда и да се осигурят оптимални условия за съхраняване на експонатите. Ще бъдат премахнати и външните тела на климатиците. Сградата ще бъде боядисана в цвят охра.

"Цветното решение е много атрактивно, то пресъздава автентичния вид на сградата, която е паметник на културата. Стремим се да възстановим, доколкото е възможно, оригиналната визия", поясни Тодоров. По думите му фасадата ще придобие вид, който подхожда на вътрешността. В момента текат довършителни дейности по интериора. Оформят се витрините, както и куполът за живи пеперуди. До около два месеца вътрешността ще бъде изцяло завършена, увери директорът.

Процедурата за избор на изпълнител за ремонта на фасадата ще е обществена поръчка с публична покана. До десетина дни след обявяването на поръчката вероятно ще е ясна фирмата изпълнител. Срокът за завършване на ремонта е около два месеца.

Природонаучният музей е рекордьор по приходи сред пловдивските музеи. От началото на годината са влезли над 50 хиляди лева от продадени билети, като сумата е нараснала драстично в сравнение с предишни години. За това безспорно допринася не само пълното обновяване на музея, но и уникалният 3D планетариум, който е изключително атрактивен за посетителите. Планираният приход от музея за тази година е 100 хиляди лева, но най-вероятно те ще надхвърлят 200 хиляди, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев. Той припомни, че с решение на Общинския съвет тези средства се реинвестират в музея и се използват за ремонт и поддръжка.

През тази година системата на планетариума ще бъде надградена с възможности за преминаване към по-високия клас 2 по 60 херца на 3D прожекция и съответно 3D очила.

За момента в планетариума се прожектират четири филма, като двата от тях са съвсем нови. Единият е "В търсене на края на Слънчевата система" и представя данни от сонда на НАСА, а другият е разказ за тъмнината в Космоса. Следващата седмица ще е готов преводът на български и на още един филм, който вероятно ще бъде пуснат за посетителите на музея след месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама