Бургаски младежи ще могат да работят като готвачи и електротехници, докато учат

12:43, 13 апр 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от 11-ти и 12-клас от Бургас ще имат възможността да ходят на работа, докато учат. Те ще могат да се обучават за готвачи и електротехници. Това стана ясно днес на пресконференция, на която представиха проекта ДОМИНО. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Идеята е да има отворена дискусия между представители на фирмите, училищата, централната и местната власт за възможностите на дуалното образование.

Към настоящия момент се работи с две училища в Бургас – Професионалната гимназия по туризъм и Професионалната гимназия по електротехника.

ДОМИНО е съкращение от  „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“. Името на самия проект е дадено от бургаския учител Станислав Бошнаков. То е предпочетено измежду 150 предложения.

„Целта на проекта е да покаже модел как може да се случи дуално образование в България, така че по-късно този модел да се използва за широко въвеждане в професионалните училища. Най-кратко казано – моделът съчетава учене и работа“, обясни ръководителят на проекта Петя Евтимова.

Проектът е насочен към учениците от 11-ти и 12-клас. Предвидено е те да ходят два дни на училище и три дни на работа в конкретни предприятия, включени в системата на дуалното образование, по време на цялата учебна година. Младежите ще бъдат на трудов договор и ще получават възнаграждения, които са в размер на 90 % от минималната работна заплата, съобразно изработеното време. Тяхното работно време ще бъде 7-часово.

„Как работим по проекта – на първо място идентифицираме устойчивите партньорства, които съществуват по места между фирми и училища. Ние им помагаме да си сътрудничат. След като вече има такова партньорство, каним фирмите да изпратят свои работници и специалисти на нашите семинари, за да се изготвят квалификационните профили, на базата на които после Министерството на образование променя учебните програми“, посочи още Петя Евтимова.

По време на практическото обучение ще се осигури по един наставник на всеки петима ученици.

Самите училища заедно с фирмите изготвят програмата и графикът за практическото обучение. Разпределя се теорията, която се учи в училище - с уменията, които трябва да бъдат предадени от фирмата на учениците.

При завършване на обучението учебното заведение трябва да проведе изпита за професионална квалификация съвместно с предприятието.

Училището, съгласило се да участва в проекта, сключва договор с министъра на образованието и с посланика на Конфедерация Швейцария. Учениците от своя страна трябва да подадат заявление, подписано от самите тях и от техните родители. След като завършат обучението си, младежите ще получат сертификат, който би им помогнал в бъдеще за започването на работа.

До приключването на проекта през 2019 година в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1200 ученици в 15 професионални училища, както и поне десет професии, в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама