Самостоятелна изложба подреди млада художничка от Търговище

12:28, 13 апр 16 / Култура 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самостоятелна изложба на 14-годишната Клио Хари Глеридис беше открита в Младежкия дом в Търговище. Експозицията носи заглавие „Танцувам всеки миг”  и включва рисунки в техника батик, създадени през настоящия творчески сезон. Показани бяха и творби на Клио, изпълнени в други приложни техники, а също и акварели на братчето й – 3-годишният Марк Хари Глеридис – най-младият автор, показвал свои рисунки на изложба в Младежки дом.

На откриването на експозицията Клио получи специални поздравления от директора на Младежки дом-Даниела Марчева и от ръководителя на клуба Славка Георгиева. „Клио, поздравявам те с твоя първи официален самостоятелен творчески опит – изложбата, която ти заслужи не само с успехите си през миналия творчески сезон, а и като награда за трудолюбието и усърдието, които влагаше през всичките четири години до тук. Пожелавам ти да бъдеш все така възторжена и с широко отворени очи за света около теб”, заяви Даниела Марчева.

Последва изненада за всички гости – Клио танцува в балетен костюм класически танц на палци.  Разбира се съчетаването на двете изкуства не е случайно – Клио е възпитаник не само на Клуб „Батик”, но и на Балетна формация „Търговище”, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.

„В целия ми живот има три най-важни ценности – семейството, здравето и изкуството. За мен изкуството е пътят към доброто. В тази изложба съм съчетала двете си най-любими изкуства – балетът и рисуването. Много ми харесва, че в Клуб „Батик” се работи в различни приложни техники. От четири години вече ходя на батик и мисля да продължа възможно най-дълго”, сподели пред събралите се младата авторка.

„Вече е традиция в края на всеки творчески сезон едно дете от Клуб „Батик” да получава възможност да организира своя самостоятелна изложба през следващата година. Тази награда мотивира и вдъхновява момичетата и момчетата. Избраният  подчинява цялата си работа на предстоящата изложба - избира тема, създава творбите си, подготвя проекти за покани и афиши, аранжира експозицията, планира и организира събитието.Убедена съм, че всичко това дава  умения и създава емоции, които децата  ще   запомнят. През настоящия сезон този шанс имаше Клио Хари Глеридис. Тя е член на клуба вече четири години и през цялото това време е изключително търпелива, старателна и креативна. Много бързо и с лекота усвои екзотичната техника батик и вече изгради собствен стил. Клио участва във всички изяви на клуба - конкурси, изложби, открити ателиета, благотворителни базари... Тя е носител на редица престижни награди от национални и международни конкурси, притежава сертификат от посолството на Република Индонезия. През 2014 година Община Търговище ѝ присъди стипендия за даровити деца.

Клио се вписва много добре в детската батик общност - винаги е готова да помага, често обучава новопостъпилите, добър приятел е. Другата ѝ страст е балета, интересува се от кино, театър, литература, има отлични резултати в училище. Мечтае да се занимава освен с изкуство и с наука”, разказа Славка Георгиева, ръководител на Клуб „Батик".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама