Изкуството на дърворезбата ще владее Панаира на занаятите в Пловдив

12:26, 13 апр 16 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани ще могат да се докоснат до изкуството на дърворезбата на тазгодишният Пролетен панаир на занаятите, съобщиха организаторите.

Акцент на изданието е дърворезбата като представители на школи от цялата страна ще се състезават в направата на пано на тема Пловдив. Работилниците им ще бъдат поставени пред бившата сграда на БНБ в края на Малката главна. Жури ще определи победителя, а паната ще бъдат предоставени на Общината, която от своя страна има идея те да бъдат подарявани на международни делегации, които посещават Града под тепетата във връзка с Европейската столица на културата.

"Празници като този ни карат да се чувстваме повече българи и ни позволяват да се потопим в отминали времена, когато е било възможно да пипнеш, разгледаш и да получиш на място информация от майстора", съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив Тони Симидчиева.

Тезгях върху, който гражданите ще могат да опитат своите умения с длето ще бъде поставен до работилниците. Ученици от Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив също се включат със свои проекти. "В момента специалността дърворезба е закрита в учебното заведение и се надяваме, че с тази инициатива отново ще популяризираме изкуството сред младите и ще го възродим", коментира директорът на гимназията Константин Костадинов.

85 български майстори от 25 занаята ще представят своите изделия на панаира. Представители от Сърбия и Македония ще се включат с изработка на накити и стъклопис. " Интересът за участие е много голям и се налага да ограничаваме присъствието от съседните балкански държави, защото мястото е ограничено", поясни Симидчиева.

Практики по каменообработване, ще представят деца от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, област Враца. Домашна лютеница, подправки и хляб ще могат да бъдат опитани благодарение на сдружение "Храната на Пловдив".

Официалното откриване на осмия Пролетен панаир на занаятите ще се проведе на 20 април от 17.30 ч. на площад "Римски стадион".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама