Вдигат с 10% заплатите в Софийската филхармония

12:16, 13 апр 16 / Култура 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има увеличение средно с 10% на заплатите от май месец. Това е добър знак, който показва успешната работа на Софийска филхармония. Това обяви временният директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов в отчет си за резултатите на културната институция през 2015 г. 

Представител на Министерството на културата пък съобщи, че  конкурсът за нов шеф ще бъде проведен до 10 дни. В събота стана ясно, че Стоянов е подал предизвестие за напускане. Той заяви, че няма да кандидатства в новия конкурс за директор на филхармонията. 

Отчетите показват 30% ръст на публиката, 30% ръст на изявите и 15% ръст в приходите на националния симфоничен оркестър, съобщи Стоянов. Той обяви, че приходите се увеличават с 15% в сравнение с края на 2014 г. към 31.12 2015 те са в размер на над 900 хил. лв. По думите му близо 60 00 души са посетили през 2015 г. Софийската филхармония, което е с 14 хил повече от 2014 г., а концертите са се увеличи от 106 до 159.

"Преходните остатъци в бюджета на Софийската филхармония за 2016 г. са над 1.2 млн. лв., които завещаваме на следващото ръководство да употребява разумно", отчете още Стоянов. Той допълни, че програмата "Имаш запазено място" и съвместния проект с "Фортисимо Фамилия" са вкарали над 6000 ученици, студенти и малки деца в залата. Над 2000 младежи на месец посещават зала "България". 

"Промяната в Софийската филхармония вече е факт. От когато дойдох, има изключителни финансови резултати и добро раздвижване в програмата. На трето място сме след Народния театър и операта по приходи", похвали се Виктор Стоянов. Той посочи, че добрата комуникация с културното министерство и добрата работа вътре в екипа и на музикантите са довели до добрите резултати.

Стоянов обаче каза, че има и неща, които да се променят в отношението на държавата към културните институции. Той изрази надежда, че следващото ръководство ще продължи добрата работа.

По думите му културата може да изкарва пари и при бъдещето председателство на България на ЕС трябва да се възползваме от това, категоричен е Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама