Пловдивчани наддават на търг за паркомясто пред блока

12:12, 13 апр 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Запазените места за паркиране пред жилищните блокове ще бъдат разпределяни чрез търг, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Според готвените промени, които предстои да бъдат гласувани в Общинския съвет на утрешната сесия, на мястото на металните гаражни клетки в междублоковите пространства поетапно ще бъдат оформени паркинги, а желаещите да си запазят място ще заплащат по 15 лева месечно. За да успеят да спечелят обаче тази "привилегия", преди това пловдивчани, които искат да осигурят място за колите си, ще трябва да наддават на търг. Крайната сума, която хората са дали за спечелването на паркомясто, ще бъде заплащана еднократно, обясни кметът.

"Дебатът за възможностите за паркиране в междублоковите пространства е стартирал още през 90-те години на миналия век и е завършил с решението да се слагат гаражни клетки. Това е форма на платено паркиране в публично пространство", припомни Тотев. По думите му Общината няма да отнеме възможността на пловдивчани да се възползват или да не се възползват от такова паркиране.

Това, което се променя, е, че ще бъдат премахнати неугледните гаражни клетки и на тяхно място ще бъдат оформени зони по проекти на главните архитекти на районите. В тези зони ще има определен процент места за паркиране, като част от тях ще бъдат и платени.

Паркингите около блоковете ще се направят по схеми на районните администрации. Ще се използват и няколко механизма, по които гражданите ще могат да си защитават платените паркоместа.

"Ще направим обозначаване със знаци за репатриране, ще има и възможност за денонощни дежурства на "паяците", както и унифициран образец на тъй наречените скоби, преградни елементи, с които хората да си "заключват" платените места", обясни Тотев. За устройствата за запазване на местата няма да се плаща допълнително. По думите на кмета няма нищо по-хубаво от това да се премахнат гаражите и да се направят паркоместа. При това на мястото на два досегашни метални гаража ще има възможност да се обособят три места за паркиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама