Полицията нахлу в централата на „Мосак Фонсека“ в Панама

11:47, 13 апр 16 / Свят 25 177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията на Панама и следователи са обискирали централния офис на адвокатската кантора „Мосак Фонсека“, станала известна покрай скандала с офшорните фирми, предадоха световните информационни агенции.

На мястото работиха представители на отдела към панамската прокуратура за борба с организираната престъпност, прането на пари и финансов тероризъм. Едновременно с това се водят следствени дейности и в офисите на телефонната компания, която е предоставяла компютърни услуги на „Мосак Фонсека”.

Разкритията на международния консорциум за разследващи журналисти, станали известни като Досиетата „Панама“, показаха тайните сметки на десетки политици, бизнесмени, спортисти и други известни личности, общо с над 11 милиона данни. Сред тях са президентът на Русия Владимир Путин, британският премиер Дейвид Камерън, футболистът Лео Меси, а министър-председателят на Исландия Сигмундур Давид Гунглаугсон дори подаде оставка.

От "Мосак Фонсека" отричат да са вършили нещо незаконно. По думите им те са жертва на хакерска атака и инфомацията е била погрешно интерпретирана от медиите. Един от партньорите в кантората – Рамон Фонсека – обясни, че фирмата е станала обект на хакерска атака от чужбина, и затова е подаден сигнал до главната прокуратура в Панама.

В профила си в Туитър компанията уточни, че все па ще сътрудничи на властите в техните разследвания.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела обеща да работи с други страни, за да повиши прозрачността на финансовата индустрия в страната.

Дни, след като скандалът се разрази правителството на Панама обеща да проведе разследване.  "Панама провежда разследване във връзка с изтичането на информация от масивите на „Мосак Фонсека”. Не можем да кажем нищо повече, защото е наложено информационно ембарго", заяви Рикардо Гонзалес, прокурор от отдела за борба с организираната престъпност.

Редица страни започнаха проверки за възможни нарушения на закона след изтичането на информация.

През последните няколко дни обиски бяха извършени и в перуанското и салвадорското представителство на „Мосак Фонсека”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама