Повдигнаха обвинение на Перата за насилственото залавяне на афганистанците

11:42, 13 апр 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повдигнато е обвинение спрямо Петър Низамов-Перата за противозаконно лишаване от свобода на тримата афганистанци край странджанското село Звездец. Това съобщиха на брифинг апелативният прокурор Любомир Петров и директорът на бургаската полиция комисар Калоян Калоянов. За деянието е предвидено наказание до 6 г. лишаване от свобода за тежко умишлено престъпление.

До момента Перата е отказал да бъде разпитван, не се е съгласил и да участва в разпознаването. Наложило се е тримата бежанци да го гледат на снимки, като единият от тях категорично го е посочил като извършител на задържането им.

Петър Низамов е осъждан 4 пъти досега – веднъж за хулиганство и още 3 пъти за нанесен побой, като единият от тях е над длъжностно лице през 2004 г., а другите са през 2005 и 2009 г. Заради криминалното му минало прокуратурата ще внесе искане за налагане спрямо него на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Според събраните до момента доказателства Перата е упражнил насилие спрямо чужденците – събаряне на земята, връзване, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи. След като у афганистанците не са намерени ценни вещи, тогава е последвало отпращането им към Турция, която е записано на видеото, споделено от Низамов в социалните мрежи.

Има голяма разлика между извършеното от Низамов и залавянето на бежанците от Динко Вълев край Средец, посочи прокурор Петров. Ямболията не е употребил никакво насилие спрямо мигрантите, респектирал ги е да легнат на земята и се е обадил на органите на МВР. Затова и спрямо Динко не е повдигнато обвинение.

При извършено претърсване в автомобила на Перата е открит нож, а в жилището му са намерени мачете, газов пистолет и малко количество марихуана. В момента полицията работи по установяването на съучастниците на Низамов, чиито лица не се виждат на видеоклипа. По показания на афганистанците групата е била около 10 души, въоръжени с пистолет и ножове.

„Ние искаме да покажем, че законът ще бъде приложен такъв, какъвто е. Недопустимо е да има такива групи, които да изземват правомощията на органите на реда. Това не е отстрел на вреден дивеч, това са хора“, заяви прокурор Любомир Петров.

Комисар Калоян Калоянов допълни, че МВР поощрява случаите, когато граждани са се намесвали и са предотвратявали престъпления, но само в рамките на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама