ЦРУ има план Б в случай, че примирието в Сирия се провали

11:24, 13 апр 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и негови партньори от Близкия Изток планират да подкрепят с по-мощни оръжия сирийката опозиция в случай, че примирието в страната се провали. Това съобщава The Wall Street Journal.

Една от точките на т.нар. План Б допуска, че противниците на режима на Дамаск ще получат системи за въоръжения, които ще позволят нанасяне на удари по артилерията и авиацията на сирийските правителствени сили. Детайлите от плана за поддръжка на умерената сирийска опозиция са обсъждани в хода на секретна среща на високопоставени представители на ЦРУ и близкоизточните им съюзници в края на февруари 2016 г., а също и на по-късно състояли се преговори. По данни на източник на изданието, участващите в дискусията като цяло да успели да съгласуват основните принципи на резервния план.

Както уточнява източникът страните, които влизат в антитерористичната коалиция са получили предварителни гаранции от ЦРУ, че им е разрешено да разширят поддръжката на умерената сирийска опозиция. Сред тези държави са Турция и Саудитска Арабия. Остава Белият дом да одобри конкретен списък с въоръжение, пише ИТАР-ТАСС.

Междувременно в Женева се очаква стартирането на втория кръг мирни преговори за Сирия. Главната цел на дискусиите е постигането на споразумение за създаване на преходно правителство след провеждане на парламентарните избори. Преговорите до този момент се провеждат в непряка форма с посредничеството на специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура. В тях ще вземат участие делегация на сирийското правителство, формираният в Рияд от опозиционните групи Върховен комитет по преговорите и т.нар. „Група Хмеймим“, представяща умерената опозиция на близкоизточната държава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама