Нова патриотична идея: Томбола с джипове, ако гласуваш на избори

10:42, 13 апр 16 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Да се раздават джипове и други предметни награди на принципа на томболата на гласувалите на следващите избори, които ще са задължителни. Тази идея е хрумнала на депутати от Патриотичния фронт (ПФ), но все още не внесена официално в деловодството на парламента.

Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов смята, че идеята е добра и не изисква големи суми. Според него с 1 млн. лв. можело да се купят 20 джипа, примерно. Димитър Делчев от Реформаторския блок също обяви, че би могло да има стимулиране, но с данъчни облекчения.

РБ обаче са срещу задължителното гласуване. Съпредседателят на ДПС в парламента Четин Казак заяви, че задължителното гласуване е противоконституционно.Той добави, че поощренията са хубаво нещо, но без да се обвързват със задължения.

„Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги”, заяви още Казак.

Принципно подкрепям идеята за стимулиране на избирателите, в минали предложения това е било наша идея, коментира депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Според него за стимулирането имало много варианти. „В българската изборна практика в този век е имало такъв случай. Не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал ефекта, но това е мислим вариант“, коментира Кирилов.

Той поясни, че от утре започва гледането на второ четена в правна комисия на извънредно заседание на текстовете на ИК, а днес до 18.00 часа изтича срокът за предложения за промени в текстовете между първо и второ четене. „Не мога да коментирам евентуални предложения на колеги“, добави Данаил Кирилов.

През 2005 г. по времето на управлението на НДСВ също имаше изборна томбола, която раздаваше лек автомобил, плазми, лаптопи и пр. в кампания за повишаване на изборната активност. В крайна сметка, тогава гласуваха 3 747 793 души, а 4 години по-рано - 4 608 289 без кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама