Евродепутатите обсъждат споразумението между ЕС и Турция

08:44, 13 апр 16 / Свят 25 183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споразумението за връщане на мигранти и търсещи убежище от гръцките острови в Турция ще бъде в центъра на дебата с председателя на Съвета Доналд Туск и на Комисията Жан-Клод Юнкер в сряда.

Споразумението беше постигнато на срещата на лидерите на ЕС и Турция на 18 март в Брюксел.

Според договорката всички лица, пристигнали незаконно на гръцките острови от Турция, ще бъдат връщани. ЕС ще приема по един сирийски бежанец за всеки сириец, който бъде върнат обратно. След като незаконните преминавания от Турция бъдат намалени значително, ще бъде приведена в действие доброволна схема за хуманитарно приемане. Спогодбата между Общността на 28-те и южната ни съседка също така отваря пътя за по-бързо либерализиране на визовия режим за турски граждани, пътуващи за ЕС, при условие че Анкара отговаря на изискванията.

Парламентът ще разгледа и напредъка на Турция с реформите през 2015 г.

Евродепутатите ще дискутира и напредъка на Турция с реформите към членство в ЕС през 2015 г. с участието на комисаря по разширяването Йоханес Хан. Проекторезолюцията подчертава, че сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС. Тя също отбелязва сфери, в които процесът на реформи изостава, като върховенството на закона, свободата на словото и основните ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама