16-годишен ученик от Тервел вече е предприемач и отглежда лешници

08:07, 13 апр 16 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитър Керанов е ученик и млад предприемач. Той е само на 16 години, но това не го спира да реализира свое собствено бизнес начинание, което вплита в себе си семейната традиция и технологичното бъдеще. Историята му ни показва как с помощта на теоретични и практически знания в сферата на икономиката и предприемачеството, човек поема по неотъпканата пътека на промяната, но винаги си спомня откъде е тръгнал и  кой  му е показал правилната посока, разказва JABulgaria.

Димитър живее в София, където учи в 23-то СОУ „Фредерик Жолио Кюри“ в паралелка с предприемачество и икономически дисциплини. Кандидатствал пред Джуниър Ачийвмънт България, чиято цел е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Искал да разбере какво е това „предприемач” и как да стане такъв, а също така и заради желанието си да изучавам английски и немски език. Наравно с учението си развива и собствен бизнес проект за трайни насаждения-лешници. „Към този момент на моето село – Войниково съм засадил над 100 лешникови фиданки, като имам желание тази година да ги удвоя, но, както се знае, всичко опира до финанси. Някои биха казали да кандидатствам по европроекти за земеделие, но за това се изисква най-малкото да съм навършил 18 години и да съм регистриран като земеделски производител, а после и да се покриват критерии. Не казвам че няма да кандидатствам, но на този етап възрастта ме спира”, посочва Димитър.

Споделя, че още от малък баба му и дядо му го водели на село, обяснявали му за различните растения - кое, кога расте, кога се сее и грижите, необходими за отглеждането му, за различните видове обработка, която се прави на земята, различните машини и съоръжения, създадени за наше улеснение. До 2009 живял в Тервел заедно с баба си и дядо си. През 2009 отишъл да живее при майка си в София. Избрал столицата, защото там има по-големи възможности за развитие и изучаване на предмети, които в малък град като Тервел са слабо познати на хората.

През 2015 г. направил първата крачка и започнал да развива собствен бизнес проект за земеделие и по точно лешникови насаждения. След проучване на сортовете и сравняване на техните качества се спрял на 3 сорта, всеки от които се опрашва с другите и по този начин продукцията ще е сигурна. Почти всеки месец се прибира на село, за да проследи развитието на дръвчетата и да наблюдава за болести и неприятели.

В последните години се занимава с програмиране на уеб сайтове и приложения. Ходил е на курсове в Телериг, от където научил доста неща. В момента съставя собствен проект за роботизирано напояване на растенията и следене на полезните вещества и минерали в почвата. Идеята е да се минимизира човешката работа и да се подобри производството – чрез следене на веществата в почвата, да се определи недостиг или превишено количество на дадено вещество, от което пряко зависи растежът и вкусовите качества на ядката, а както знаем се търсят тези, с най-добрите вкусови качества. „За  момента проектът е само на теория, но е осъществим и на практика, което аз не мога да си позволя поне на този етап, но за в бъдеще, когато събера нужните парични средства планирам до го осъществя”, споделя Димитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама