„Правосъдие за всеки“ на „гражданско присъствие“ пред парламента

07:59, 13 апр 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” отново ще проведе гражданско присъствие в сряда. То ще започне от 13,30 ч. пред сградата на Народното събрание (Партийния дом) на пл. „Ал. Батенберг”, където ще заседава Комисията по правни въпроси, съобщават от организацията.

Причина за действията им е включването като точка в дневния ред на заседанието на исканията им, но като последна - шеста. Те бяха внесени в парламента, като под тях са се подписали над 4000 български граждани. Те са оформени в седем точки и предвиждат създаване на независим заместник-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, намаляване на мандатите на т.нар тримат  а големи.

„Напомняме, че срокът за отговор на внесената в НС подписка със седем идеи за дълбока съдебна реформа - съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, изтече на 2 март. В края на февруари две парламентарни комисии изпратиха подписката за разглеждане в пленарна зала“, се казва още в съобщението на „Правосъдие за всеки“.

От гражданското сдружение посочват, че председателят на парламента Цецка Цачева е върнала темата в правната комисия, но отвореното писмо до нея по този повод до днес е без отговор.

„С нарушаването на единствения закон, който позволява гражданска инициатива в държавните дела, се погазва волята на над 5000 души, които подкрепиха с подписите си идеите за сериозна реформа на съдебната система. Това обезсърчава всички български граждани, които се нуждаят от истинско правосъдие“, убедени са от инициатива „Правосъдие за всеки“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама