Започва студентската кампания по кръводаряване

07:34, 13 апр 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес във Варна започва традиционната студентска кампания по кръводаряване. В нея ще се включат три от шестте висши училища в града.

Първи ще даряват кръв желаещите студенти в Медицинския университет. Там екип на Кръвния център ще бъде днес и утре след  10 ч. На 19 април кампанията продължава в Икономическия университет, а на 20 и 21 април кръв могат да дарят студентите от Техническия университет.

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г., за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Специалистите съветват бъдещите кръводарители два - три дни преди самия акт да се хранят редовно и разнообразно. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно и в недобро здравословно състояние.

Преди самата манипулация се попълва въпросник, след което се извършва преглед от лекар. Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Цялата процедура трае най-много 40 минути.

Кръводаряването е полезно, защото стимулира обновяването на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. След него обемът на кръвта се възстановява напълно през първите 24 часа, а качеството след около 3 - 4 седмици.

Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск, подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама