Търговищки ученици се включиха в похода на книгите

07:09, 13 апр 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо основно училище "Христо Ботев" в Търговище се включи в националната кампания „Походът на книгите“. Тя се провежда през този месец в цялата страна и има за цел насърчаване на четенето, най-вече сред децата.

Началната дата на „Походът на книгите“ е символична – съвпада с рождения ден на Андерсен - 2 април. През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга. Краят на кампанията – 23 април – е Световен ден на книгата и авторското право.

През настоящата година над 35 български писатели и журналисти се включват в основната  инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища от цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“, в който читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.

И трите инициативи вече получават своя реализация в I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище. Изява, посветена на националната кампания, осъществиха ученици от I и V клас в училището. "Петокласници гостуваха на своите малки приятели, за да им прочетат българската вълшебна приказка „Златната мома“. Тя е част от задължителното учебно съдържание по литература за V клас и се анализира подробно. Любима е за петокласниците, а сега вече – и за малките ученици, които с вълнение и интерес се запознаха с нея. Инициативата премина под наслов: „Деца четат на деца“." сподели главният учител по български език и литература Галина Станчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама