Собствениците на ВС „Русалка” Евгения и Николай Баневи са първите българи от "Панамагейт"

21:51, 05 апр 16 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесмените Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, съобщава 24 часа.

Имената на най-малко 140 световноизвестни личности фигурират в списъците, станали известни като „Досиетата Панама“. Те разкриват участието им в тайни офшорни компании, разгласено от глобално разследване на екип от Международния консорциум на разследващи журналисти.

Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики, коментира Банева откритата информация пред 24 часа. По думите й тя й съпругът й си плащат редовно данъците и не се боят НАП да ги провери.

Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., показват данните от изтеклите документи. Става дума за компанията Uniworld Incorporated регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. през клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. 

Фирмата многократно сменя пълномощниците си за няколко години, докато през 2014 г. поради промяна на законодателството на Сейшелите за поименно споменаване на акционерите при издаване на акции и тогава те са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка от Лион.

Buzzard Holdings е фирма регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. По-късно отново след смяна на пълномощници са издадени акции на името на Баневи.

Фирма Triffyn Development е регистрирана през 2007 г. в Панама, а за пълномощник е сложена варненка. По-късно тя става пълномощник и други фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е сменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.

На 6 януари 2009 г. в Панама пък е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Друга фирма Huntley Overseas Trading също регистрирана в Панама през 2006 г. сменя на няколко пълномощници си до 2013 г., сред които е и Евгения Банева.

Имената на двамата Баневи са свързани и с фирмата Juriskando Consultants, показват документите, която е регистрирана през април 2005 г.

Drun Asset Management е друга фирма, в която обаче семейство Баневи не се споманва, но пък пълномощниците от техните 7 фирми са същите.

Само преди дни бизнесменът Николай Банев обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама