Спират концесията за "Гладно поле" в Перник

22:25, 01 апр 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесията за участъка „Гладно поле“ в Перник няма да бъде удължена. Там ще бъде създаден устойчив и облагороден терен след рекултивацията му, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Фирмата - титуляр е подала заявление във ведомството за прекратяването на добивните дейности в площ „Гладно поле“, като е обявила искането за удължаването на срока на концесията за нищожно. За участъка е сключен концесионен договор на 12 май 2005 г., който е изтекал през месец май 2015 г.

Според зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков изготвените от министерството законодателни промени в Наказателния кодекс целят да инкриминират незаконния добив на подземни богатства у нас. По неговите думи нарушителите могат да получат до 10 години затвор.

Над 60 тона въглища са иззети при проверки на Министерството на енергетиката миналата година в Пернишка област. Извънредните проверки ще продължат на територията на цялата страна с цел минимизиране на незаконния добив на природни богатства, каза още Станков.

По думите му заявлението на фирмата – титуляр за присъединяването на участък "Стара Тева" към концесионната площ на Пернишки въглищен басейн не е одобрено заради липса на правно основание.

Хората в Перник протестират заради незаконния добив на въглища в града. От години там имат сериозен проблем с незаконния добив от въглищните мини, някои от които затворени, като през 2015 г. дори се стигна до обявяване на бедствено положение и евакуиране на къщи, застрашени от падане заради незаконната дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама