Светът на архитектурата изгуби една от най-ярките си звезди

18:15, 01 апр 16 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светът на архитекурата изгуби една от ярките си звезди – Заха Хадид. Талантливата иракчанка почина внезапно от инфаркт на 65-годишна възраст в болница в Маями, където се лекувала от бронхит.

Тя е определяна като жената, оставила своя отпечатък и въображение в емблематични сгради по целия свят, и една от отговорничките за облика на модерната архитектура.

Тя не е просто „рок звезда“, тя пусна геометрията в архитектурата и й даде изцяло нова идентичност, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Аз не съм европейка, не правя конвенционални неща и освен това съм жена“, казва Хадид за себе си в едно от последните си интервюта.

Заха Хадид доби известноств цял свят след като два пъти печели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), която е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания. През 2004 г. става първата жена, която печели наградата "Прицкер", смятана за Нобелова награда в архитектурата. През 2010 г. печели и отличието на Музея Maxxi в Рим, а през 2011 е отличена от академията Евелин Грейс в Брикстън.

През 2014 г. центърът "Гайдар Алиев" в Баку, проектиран от нея, спечели отличието на годината на Музея за дизайн, като отново е първата дама, спечелила този приз.

Заха Хадид е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща й е един от основателите на Демократическата партия в Ирак по времето на Саддам Хюсеин. На 11 години тя пътува до Лондон и от тогава малката Заха има една мечта - да създава света с архитектурата си.

Най-напред завършва право в Американския университет в Бейрут, след това е приета в Школата на Архитектурната асоциация в Лондон.

Хадид нашумява в началото на 80-те години на миналия век със своите дръзки, но нереализирани проекти. Мнозина я определят като противоречива личност.

Тя е носител на ордена на британската империя от 2012 година.

Нейни проекти има по цял свят, включително Хонконг, Германия и Азербайджан. Тя е проектирала и стадионът за Олимпийските игри в Токио, но проектът беше отхвърлен заради прекалено високи разходи. Други творения на Заха са станцията на кабинковия лифт в Инсрук, Австрия, централната сграда на BMW в Лайпциг, Германия, хотел „Пуерта Америка" в Мадрид, Националния музей по изкуство от 21 век в Рим, операта в Гуанджоу, Китай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама