Проблем при пускането на новата инсталация на „Лукойл“ станал причина за обгазяването на Бургас

17:27, 01 апр 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обгазяването със сероводород 36 пъти над нормата в Бургас е причинено при възникнал проблем с пускането в експлоатация на новата инсталация за газова сяра в „Лукойл Нефтохим“. Това съобщи пред журналисти директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас Тонка Атанасова. Тя заяви, че категорично е установено, че източникът на замърсяването е нефтозаводът.

Рафинерията се е опитала през нощта на 30 срещу 31 март да приведе новата инсталация за газова сяра в режим на работа. Тогава обаче се установило, че са повишени температурите в термичния и каталитичен реактор на първия поток на инсталацията. Оттам се е получила непълна утилизация (оползотворяване – б.р.) на киселинния газ, съдържащ сероводород. Това е наложило част от този сероводороден поток да бъде подаден за изгаряне на факел, което е довело до превишението на нормата.

След 10,00 часа сутринта на 31 март до момента няма други констатирани превишения на пределно допустимата норма на сероводород в Бургас, информира Атанасова. Не съществува гаранция обаче, че при пускането в експлоатация на новата инсталация за газова сяра оттук нататък няма да има и други подобни замърсявания, категорична е директорката на РИОСВ.

„Ние като институция, контролираща качеството на атмосферния въздух, ще приложим най-строгите санкции на причинителя, който създаде неудобството на всички граждани на Бургас. След миналогодишния разлив край Долно Езерово, по инициатива на министър Ивелина Василева, от 1 август бяха повишени санкциите и сега са от 10 000 до 500 000 лв. Глобата, която сега ще приложим към оператора, е 250 000 лв.“, заяви Тонка Атанасова.

Опасната концентрация на сероводород за хората е над 7 грама на кубичен метър. Измерените в нощта на 30 срещу 31 март стойности, които са 36 пъти превишение на пределно допустимата концентрация, са били 0,179 mg/m3. Това е доста по-малко от наистина опасното ниво на този вид газ за човека, успокои шефката на РИОСВ.

От бургаската екоинспекция казаха още, че през миналата година „Лукойл Нефтохим“ е глобен за нарушения с общо 400 хил. лв. Само от септември, когато са влезли в сила по-солените санкции, до момента рафинерията е санкционирана с 250 хил. лв. С новата глоба от последния инцидент сумата ще набъбне до половин милион лева.

Освен нефтозавода другите две големи предприятия в Бургас, които често подлежат на проверки и са санкционирани, са „Кроношпан“ и „Топлофикация“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама