Бъчварова затяга сигурността на банкоматите

17:02, 01 апр 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на вътрешните работи ще се опита да се противопостави на нарастващите през последните месеци кражби и източване на банкомати. От ведомството публикуваха проект на наредба, която цели повече сигурност на АТМ устройствата. За последно тя е била променяна през 2004 г.

Предвижда се за терминалните устройства да има охрана с магнитен или механичен контакт детектор на вратите, зад които се намира то. Също така да бъде монтиран на корпуса на АТМ специализиран сеизмичен детектор за банкомати с три канала за обработка на сигнала /шоков, вибрационен, термичен канал/инсталиран според препоръката на производителя. Сигналът от сигнално-охранителна и известителната система трябва да бъде изведен в център за реагиране.

Променя се и категоризацията на обектите на банките и финансовите институции. Обектите първа категория ще бъдат клонове, офиси и изнесени работни места на банките, в които парите и ценностите в наличност са над 140 000 лв, до момента наличността трябваше да бъде над 120 000 лв. Обектите втора категория ще бъдат клонове, офиси и изнесени работни места на банките, в които парите и ценностите в наличност са от 40 000 до 140 000 лв, досега те бяха от 20 и над 120 хил. лв. В офисите и изнесените работни места на банките, обектите от трета категория, парите и ценностите в наличност вече ще могат да бъдат до 40 000 лв. Тези обекти вече трябва да имат и сигнално-охранителна техника с изведен сигнал в център за реагиране.

Сигнално-охранителните системи пък вече трябва да имат енергонезависима памет за запаметяване на минимум 250 алармени събития и възможност за преглед и разпечатване. Също и да имат автономно захранване, което да осигурява най-малко 24 часа непрекъсната работа на системата, а не както досега 12 часа. Постъпващата информация от камерите за видеонаблюдение пък ще трябва да се записва и архивира за минимум 30 дни.

Вдига се прага и на стойността от парите и ценностите, която може да превозват специализираните бронирани автомобили. Досега той беше над 20 000, а с наредбата се променя на над 30 000. При транспорт на пари и ценности на стойност до 20 000 лв. се допуска транспортирането да се извършва и с неброниран автомобил и въоръжена охрана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама