Първоаприлски хепънинг в „Надежда”

16:38, 01 апр 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На площада в кв. „Надежда” Сдружение „Ромска академия за култура и образование” организира днес Първоаприлски хепънинг за повишаване обществената информираност за ползите от образованието сред ромската общност.

Проявата е част от «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, който се реализира от община Сливен, в партньорство с Ромска академия за култура и образование, Здравето на ромите и Лекари на света, с финансовата подкрепа на  Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

Концертна програма от ромски и български народни танци изнесоха танцов състав „РАКО” с хореограф Атанас Атанасов и танцов състав „Веселие” при Първо училище „Хаджи Мина Пашов”. В хепънинга участваха симфоничен оркестър „Млади виртуози” с ръководител Радка Кусева и оркестър „Карандила джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев.

Заместник-кметът Стоян Марков поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета на Сливен Стефан Радев и председателя на Общинския съвет Димитър Митев. Марков - ресорен заместник-кмет по европейските програми, припомни накратко параметрите на проекта, реализиран от община Сливен и партньорите. „Пожелавам Ви да научите новости за достъпа до образование и да се възползвате от това, а днес на това прекрасно „джамбуре” да се веселите от сърце”, каза Марков

Специални гости на празника бяха областният управител на област Сливен Татяна Петкова и нейните заместници, началникът на РИО д-р Бисерка Михалева, Стела Костова – председател на Ромска академия за култура и образование, Дилян Стойков – ръководител на проекта, административният ръководител на  квартала Диана Делчева, ръководители на НПО, много деца и техните родители.

По проекта се очаква да бъде построено Обединено детско заведение – 2 яслени групи и 4 целодневни групи, в което ще бъдат обхванати 152 деца на възраст от 1 до 6 години. В момента екипът на РАКО идентифицира и картотекира родители и деца на възраст от 1 до 6 години, подлежащи за записване в детска ясла или детска градина, помага при изготвяне на документи за постъпване в детска градина и детска ясла.

Към детската градина ще бъде обособен здравно-образователен център, в който ще се провеждат дейности насочени към доболнично здравеопазване и улесняване достъпа до първично здравно обслужване, дейности за повишаване родителските умения, консултиране и подкрепа. Ще се сформира музеен етно-кът, в който визуално ще се оформят и представят артефакти, документи, произведения на изкуството на творци и майстори от ромски произход. Към реализацията на всички дейности активно се включват млади доброволци от квартал „Надежда”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама