Меглена Кунева: Не може да има агресия навън и училището да остане остров на спокойствието

16:17, 01 апр 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Училището не е остров. На всички ни е ясно, че не може да има агресия навън и някак си училището да остане място, където всичко е спокойно, да е много учтиво и възпитано", заяви днес в Пловдив министърът на образованието Меглена Кунева.

Според нея въпросът с агресията е много сериозен и е необходимо да се намери пътят за промяна на общуването и начина, по който се държим един с друг. "Самоконтролът е много важен компонент от човешкото поведение, това е белег на цивилизованост. Ако не можеш да се контролираш, това означава, че няколко пласта цивилизация са изчезнали в развитието ти", коментира Кунева.

По-голямата част от училищата в страната, които са общо 2555, имат охрана. За по-малката част, където няма охрана, са заделени 1.5 млн. лева до края на тази година. Отделно ще бъдат осигурени и евросредства по направление за достъпно и сигурно училище. В дворовете на 1456 училища има видео камери, както и в сградите на 1740. 621 училища обаче все още са без видео наблюдение

Нападението над учители е криминализирано още през 2012 година, припомни Кунева, и има текст в Наказателния кодекс който предвижда наказание лишаване от свобода. В случаите на агресия обаче би трябвало потърпевшият учител да инициира наказателно производство. "Рядко се стига чак до физическа атака, но думите в стаята в училище тежат достатъчно. Те няма как да бъдат предмет на наказателно предследване", каза още Кунева.

По думите й, ако има добро справяне с бюджетните приходи, тя би имала и достатъчно аргументи да поиска увеличение на бюджета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама